Stredná Európa začína cítiť nedostatok voľných plôch na prenájom

NETKY.SK • 18 Júl 2016, 16:34 • 2 min
Stredná Európa začína cítiť nedostatok voľných plôch na prenájom

BRATISLAVA – Hoci takmer na všetkých miestach strednej Európy vyrástli v posledných dvoch rokoch nové parky určené pre priemysel, voľných plôch výrazne ubúda.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novej mapy priemyselných parkov v strednej Európe, ktorú vydáva realitno-poradenská spoločnosť Cushman & Wakefield. Ide o komplexný prehľad najvýznamnejších logistických a priemyselných lokalít v strednej Európe, Rusku a Nemecku.

 

„Porovnaním súčasnej a minulej mapy získavame zaujímavé informácie o trendoch na trhu. Takmer vo všetkých lokalitách vyrástli nové parky, napriek tomu podiel neprenajatých plôch významne klesol. Stredná Európa začína cítiť nedostatok voľných plôch na prenájom – to môže viesť výrobné firmy k tomu, že sa začnú obhliadať po iných lokalitách. Konkurenciou sa nám môže stať napríklad Španielsko alebo Portugalsko,” zhodnotil vedúci stredoeurópskeho priemyselného tímu spoločnosti Ferdinand Hlobil.

 

Od posledného vydania mapy sa objem priemyselných hál zväčšil o štvrtinu, konkrétne z približne 16 miliónov na 20 miliónov štvorcových metrov (m2). Poradenská firma porovnávala údaje ku koncu roka 2013 a začiatku 2016 za Českú republiku, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Slovensko. Najviac plôch, takmer 3 milióny m2, dnes existuje vo Varšave, v Prahe (2,3 milióna m2) a Budapešti (1,9 milióna m2).

 

V roku 2013 bolo pritom v strednej Európe neprenajatých v priemere 10,2 % priestorov. Na začiatku tohto roka už bolo voľných na prenájom len 5,7 % hál. Výstavba v Prahe sa bude podľa Cushman & Wakefield spomaľovať. Z dôvodu nedostatku voľných pozemkov sa tempo výstavby v okolí českej metropoly v najbližších pár rokoch výrazne zníži. Naopak, veľký potenciál pre novú výstavbu vidí spoločnosť napríklad v okolí Varšavy (zhruba 0,3 milióna m2), v Poznani a strednom Poľsku (rovnako okolo 2,5 milióna m2).

 

„Z našich štatistík vyplýva, že v rade lokalít sa podiel neprenajatých plôch zmenšil viac ako o polovicu. Príkladom je Krakov, Bukurešť, Poznaň alebo Budapešť. O Krakove a Poznani sa dá povedať, že tam dnes žiadne voľné priestory na okamžitý prenájom takmer neexistujú. Firmy, ktoré chcú expandovať do týchto lokalít, musia počkať na novú výstavbu,” upozornil Hlobil.

 

Odlišná situácia je podľa neho v Rusku, kde sa ekonomika spomalila a odráža sa to i na trhu priemyselných nehnuteľností. Pre utlmený spotrebiteľský dopyt firmy nepredlžujú nájomné zmluvy. Rastie tak podiel neobsadených plôch, a to aj preto, že výstavba je v poslednom čase nízka. „Táto situácia je však ojedinelá a týka sa ruského trhu. Stredná Európa zažíva obdobie rastu a očakávame, že ten bude ešte nejakú dobu pokračovať,“ dodal Hlobil. Najväčší rastový potenciál nových industriálnych plôch na Slovensku ponúkajú podľa poradenskej firmy Nitra a Triblavina.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies