Stredná dĺžka života vzrástla od roku 2000 o päť rokov, najviac sa dožívajú Japonky

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 19:22 • 2 min
Stredná dĺžka života vzrástla od roku 2000 o päť rokov, najviac sa dožívajú Japonky

ŽENEVA - Priemerná dĺžka ľudského života vzrástla od roku 2000 o päť rokov, čo je najrýchlejší nárast od 60. rokov 20. storočia, informovala dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

slovakia

left justify in out

Stredná dĺžka života dosiahla vlani 71,4 roka. Podľa agentúry DPA to vyplýva z výročnej štatistickej správy WHO. Najväčší nárast zaznamenali africké krajiny, kde od roku 2000 do roku 2015 vzrástla stredná dĺžka života o 9,4 roka na 60 rokov. Je to predovšetkým dôsledok zlepšenia zdravotnej starostlivosti o deti, lepšej kontroly šírenia malárie a zlepšenia prístupu HIV-pozitívnych ľudí k antiretrovirotikám.

 

Nárast strednej dĺžky života od roku 2000 zvrátil klesajúci trend z 90. rokov, keď epidémia AIDS znížila predpokladanú dĺžku dožitia v Afrike a východnej Európe. WHO však upozornila, že pokrok je nerovnomerný - ľudia narodení v chudobných krajinách naďalej zomierajú v oveľa mladšom veku ako ľudia z bohatých krajín.

 

V 29 krajinách s vysokými príjmami, ktoré WHO zahrnula do svojho prehľadu, môžu terajší novorodenci očakávať, že sa dožijú najmenej 80 rokov, zatiaľ čo bábätká narodené v 22 subsaharských štátoch Afriky zomrú v priemere ešte pred dosiahnutím 60 rokov.

 

Generálna riaditeľka WHO Margaret Chanová povedala, že je potrebné podporovať krajiny na ich ceste k všeobecnej zdravotnej starostlivosti založenej na silnej primárnej starostlivosti.

Mnohé krajiny Afriky a Blízkeho východu podľa WHO ešte stále neponúkajú ani základné zdravotné služby.

 

Najkratšiu strednú dĺžku života vo svete majú obyvatelia západoafrického štátu Sierra Leone. Ženy sa tam dožívajú v priemere 50,8 roka a muži 49,3 roka. Najdlhšie žijú ženy v Japonsku, dožívajú sa tam v priemere 86,8 roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies