Stredajšie teploty lámali rekordy: Včera bol najteplejší 19. jún v histórii!

NETKY.SK • 20 Jún 2013, 13:07 • 2 min
Stredajšie teploty lámali rekordy: Včera bol najteplejší 19. jún v histórii!

BRATISLAVA - Tohtoročný 19. jún bol najteplejší v celej histórii meteorologických meraní na Slovensku od druhej polovice 19. storočia.

slovakia

left justify in out

V Sliači namerali 35,8 stupňa Celzia, čím bol prekonaný celoslovenský rekord pre tento deň z minulého roka. V Chorvátskom Grobe vtedy namerali 35,5 stupňa Celzia. TASR o tom dnes informoval hovorca Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Ivan Garčár.

Aktuálne horúčavy boli v stredu (19. 6.) najciteľnejšie v západnej polovici Slovenska, kde bolo aj najviac zaznamenaných rekordov teploty vzduchu. Vo východnej polovici Slovenska bolo viac oblačnosti a vyskytli sa tam aj búrky, ktoré spomaľovali vzostup teploty vzduchu cez deň. „Napriek tomu sme opäť zaznamenali rekord maximálnej dennej teploty na Lomnickom štíte, kde v stredu dosiahla teplota vzduchu 15,8 stupňa Celzia a bol tam prekonaný rekord 14,9 stupňa Celzia z 19. júna v roku 2002," uviedol klimatológ SHMÚ Pavel Faško. V Oravskej Lesnej klimatológovia podobne ako v utorok (18. 6.) aj v stredu zaznamenali tropickú hodnotu teploty vzduchu 30,2 stupňa Celzia.

Na meteorologických staniciach v Bratislave bolo v stredu rekordne teplo iba na Kolibe 33,6 stupňa Celzia a bol tam prekonaný rekord 33,0 stupňa Celzia z 19. júna v rokoch 2002 a 2012.

V noci zo stredy na štvrtok (20. 6.) bola tropická noc na väčšine meteorologických staníc západného Slovenska. Najteplejšia bola na krajnom západe Slovenska v Holíči, v Kuchyni na letisku a v bratislavskej Mlynskej doline neklesla minimálna teplota vzduchu pod 23 stupňov Celzia. 

„V porovnaní s predchádzajúcimi dňami rástla aj priemerná denná teplota vzduchu, v Žihárci už prekročila hranicu 30 stupňov Celzia a dosiahla 30,2 stupňa Celzia. Je to ojedinele sa vyskytujúca hodnota priemernej dennej teploty vzduchu aj v podmienkach teplého juhozápadného Slovenska. Na tejto meteorologickej stanici v centrálnych častiach Podunajskej nížiny bolo v stredu ešte aj večer o 22.00 h SELČ 29,5 stupňa Celzia," dodal klimatológ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona