Stráž prírody vyzýva na ohľaduplnosť k prírode počas zimných dní

NETKY.SK • 16 Február 2023, 11:30 • 2 min
Stráž prírody vyzýva na ohľaduplnosť k prírode počas zimných dní

BRATISLAVA - Stráž prírody vyzýva na ohľaduplnosť k prírode počas zimných dní. V zime sa najčastejšie stretáva s neoprávnenými vjazdami do chránených území na snežných skútroch, snowhawkoch a štvorkolkách so snežnými pásmi. Informuje o tom Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR na svojom webe.

slovakia

left justify in out

"Okrem negatívneho vplyvu na prírodu hlavne rušením živočíchov v prirodzenom prostredí alebo rozjazdením lúčnych biotopov pri menšej vrstve snehu dochádza často aj k ohrozovaniu turistov a bežkárov, ktorí do prírody prichádzajú za oddychom a rekreáciou," poukazujú ochranári. Od druhého stupňa ochrany prírody je jazda na snežnom skútri alebo inom motorovom vozidle zakázaná. Strážcovia prírody podľa ŠOP vyhodnocujú každú situáciu individuálne. V správnom konaní hrozí za jazdu v chránenom území pokuta do výšky 3319,39 eura alebo prepadnutie vozidla. Na mieste môže strážca uložiť pokutu do 300 eur alebo vec spracuje na ďalšie konanie. "Ak došlo k poškodeniu biotopov alebo je zrejmé, že páchateľ vedel, že môže prírodu poškodiť a konal úmyselne, môže byť takáto jazda riešená aj v trestnom konaní s možnosťou trestu odňatia slobody až na jeden rok," vysvetlila štátna ochrana prírody. Správcovia v uplynulých dňoch našli veľkú jamu nelegálne uložených vnútorností, hláv a iných pozostatkov tiel poľovnej zveri. Prípad aktuálne rieši Zelená linka Ministerstva životného prostredia SR a Slovenská inšpekcia životného prostredia. "Predmetný poľovný revír dostal príkaz na odstránenie," uviedli ochranári. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies