Stratené spisy v kauze Tymošenková sa našli na polícii v Kyjeve

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 12:22 • 2 min
Stratené spisy v kauze Tymošenková sa našli na polícii v Kyjeve

KYJEV - Ukrajinská generálna prokuratúra má opäť k dispozícii vyšetrovacie spisy v kauzách vedených proti expremiérke Juliji Tymošenkovej. Informoval o tom dnes ukrajinský poslanec Mustafa Najem.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov po spisoch spolu pátrala prokuratúra i ministerstvo vnútra a po piatich dňoch sa im podarilo zistiť, že spisy z domu bývalého generálneho prokurátora Viktora Pšonku odniesli aktivisti strany Pravý sektor a momentálne sa nachádzajú na jednom z policajných oddelení v Kyjeve.

 

Poslanec uviedol, že osobne prezrel vrecia s písomnosťami. Uviedol, že je na ich základe možné zistiť totožnosť prakticky všetkých ľudí, ktorí sa podieľali na "falšovaní trestného stíhania" expremiérky a šéfky parlamentnej strany Vlasť.

 

Zdroje v Pravom sektore potvrdili, že inkriminované spisy získali, ale uviedli, že ich zhabala polícia, keď bolo nariadenie vysťahovanie strany z hotela Dnepr v Kyjeve.

 

O strate spisov informoval minulý týždeň Pšonkov nástupca v úrade - generálny prokurátor Viktor Šochin. Uviedol, že sa stratili aj tajné dokumenty súvisiace s nariadeniami bývalého prokurátora. Ruské a ukrajinské tlačové agentúry v súvislosti tým uviedli, že vedenie prokuratúry má podozrenie, že bývalé vedenie prokuratúry dokumentáciu zničilo.

 

Šochin vtedy spresnil, že sa stratili súdne spisy súvisiace s konaním voči Tymošenkovej za nelegálne nakladanie s finančnými prostriedkami, ktoré Ukrajina získala za predaj kvót skleníkových plynov v rámci Kjótskeho protokolu.

 

Generálna prokuratúra obnovila vyšetrovanie Tymošenkovej v tzv. "kjótskej kauze" v roku 2013. Expremiérka bola obvinená zo zneužitia 380 miliónov eur, ktoré Ukrajina dostala za predaj kvót.

 

Ukrajinská premiérka a významná opozičná postava Tymošenková bola v októbri 2011 kvôli plynovým dohodám s Ruskom uznaná za vinnú a odsúdená na sedem rokov a vysokú pokutu. Podľa súdu podpisom dohody s údajne premrštenou cenou spôsobila štátu škodu 1,5 miliardy hrivien (122 miliónov eur).

 

Po vlaňajších politických zmenách na Ukrajine schválil vo februári 2014 tamojší parlament zákon, na základe ktorého expremiérka opustila väzenie. V apríli potom ukrajinský najvyšší súd kauzu uzavrel ako neopodstatnenú.

Európsky súd pre ľudské práva začiatkom januára oznámil, že zo zoznamu svojich prípadov spor medzi Tymošenkovou a Ukrajinou vyškrtol. Štrasburský súd vysvetlil, že obe strany de facto dospeli ku zmieru, a tak nie je potrebné sa prípadom ďalej zaoberať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies