Stratégiu boja proti korupcii treba aktualizovať

NETKY.SK • 2 Apríl 2014, 11:38 • 2 min
Stratégiu boja proti korupcii treba aktualizovať

BRATISLAVA - Vládny strategický plán boja proti korupcii by mal dostať pokračovanie. O potrebe nadväzujúcej koncepcie hovorí správa o plnení úloh zo súčasného plánu, ktorú dnes prerokovala vláda. Nový materiál by mal byť aktualizovaný, aby počítal s novými formami korupcie a oblasťami, kde boj proti korupcii zlyháva.

slovakia

left justify in out

Vláda Ivety Radičovej v lete 2011 schválila Strategický plán boja proti korupcii. Na jeho základe vyplývali pre ministerstvá a ďalšie štátne orgány viaceré úlohy. Do jari tohto roku mal minister vnútra predložiť správu o tom, ako sa úlohy plnia. Medzi navrhovanými úlohami boli rôzne protikorupčné opatrenia či prijatie etických kódexov. Hodnotiaca správa konštatuje, že jednotlivé rezorty navrhli do novembra minulého roka 179 opatrení, pričom 151 z nich splnili. Jednou z úloh bolo prijatie etického kódexu ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny. Ten prijal rezort práce 1. mája 2013. Na dokument nadviazali etické kódexy ďalších rezortov, napríklad úrad vlády prijal vlastný kódex zamestnanca s účinnosťou od 15. mája 2013. Ministerstvo vnútra zase vypracovalo Etický kódex štátnych zamestnancov vykonávajúcich štátnu službu a Etický kódex zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktoré sa stali súčasťou služobného a pracovného poriadku tohto ministerstva. 

 

V ďalšej úlohe mali ústredné orgány štátnej správy a obvodné úrady, dnes už okresné úrady, zadefinovať jasné kritériá a postupy prideľovania licencií, povolení, úverov, dotácií či iných príspevkov tak, aby rozhodnutie o pridelení bolo maximálne objektívne. Úloha sa plní podľa správy priebežne. Ďalšie úlohy sa týkali informovania a prevencie proti korupcii a tiež výberu daní a poplatkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies