Stratégie, ktoré podporia váš úspech v rokovaní

NETKY.SK • 26 August 2018, 11:00 • 2 min
Stratégie, ktoré podporia váš úspech v rokovaní

Ak chcete začať rokovania vo víťaznej pozícii, musíte sa na všetko pripraviť ako "tiger". To znamená, že musíte venovať pozornosť kľúčovým oblastiam, na ktorých sa tieto procesy profesionálnej komunikácie zakladajú. Vieme, ako na to.

slovakia

left justify in out

Objasnite svoje ciele

Váš hlavný zmysel v každom jednom vyjednávaní je dosiahnutie cieľov, ktoré ste si vy a vaši zástupcovia stanovili. Vieme, že existujú aj iné ciele, ako je dosiahnutie dobrého a spoločného riešenia a zlepšenie vášho vzťahu s druhou stranou. Ale získať to, čo aktuálne chcete, je TOP. Vždy udržujte tento cieľ pevne vo vašich rukách a nezastavujte sa, kým sa nepohnete ďalej.

 

Vyberte si správne miesto rokovania

Druhú stranu môžete ovplyvniť aj priestorom, v ktorom budete rokovať, preto si vyberte ten najlepší. Ak nemáte vlastné, ale rokovanie je pre budúcnosť spoločnosti dôležité, využite prenájom kongresového hotela v Žiline. Univerzálna služba, ktorú využívajú tisíce spokojných podnikateľov.

 

Zhromaždite všetky informácie

Keď viete, že ste v polohe rokovania, musíte získať informácie o ponuke druhej strany a použiť ich  na vylepšenie svojej vlastnej pozície. Veľa vyjednávaní sa skončí len preto, lebo jedna alebo druhá strana nerozumie tomu, o čom je ponuka. To znamená, že počas rokovania by ste mali veľa počúvať, objasňovať si dôležité detaily a kontrolovať ich v súlade s vlastnými záujmami.

 

Existuje päť otázok, ktoré si môžete v tomto prípade položiť pri príprave na rokovanie na pohodlných konferenčných stoličkách. Sú to:

- Kto?  - kto sa má rokovania zúčastniť;
- Kde? - vaše alebo ich miesto;
- Kedy? - aký je časový rozsah;
- Prečo? -  o čom bude rokovanie;
- Ako?  - ako by ste mali predložiť konkrétny prípad.

 

img

Zdroj: Shutterstock

 

Pripravte sa mentálne

Správny postoj k rokovaniam je hlavným rozdielom medzi úspešnými a neúspešnými vyjednávačmi. Skôr, než začnete, mali by byť súčasťou vášho plánu dôsledné prípravy, kam patrí aj správny výber darčekov pre obchodných partnerov a nasledujúce rady:

- snažte sa byť tvrdý, podnikateľský, pozorný a neochvejný;
- nepôsobte nadriadeným alebo podriadeným dojmom;
- zostaňte uvoľnený a nedávajte príliš najavo svoj pocity;

 

Aj keď si to mnohí mylne myslia, nie je žiadna záruka, že dobrá príprava povedie k úspechu v rokovaniach. Ale je pravdepodobné, že naopak zlá príprava vás dostane na kolená. Vyhnite sa preto tomuto riziku a získajte pred súperom náskok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies