Strategický plán pre vedu a výskum počíta so zásadnými reformami, sľubuje Remišová

NETKY.SK • 8 December 2021, 15:56 • 2 min
Strategický plán pre vedu a výskum počíta so zásadnými reformami, sľubuje Remišová

BRATISLAVA - Cieľom schválenej stratégie je podľa vicepremiérky podporiť systémové zmeny, ktoré brzdia inovačný potenciál Slovenska, a podporiť prioritné oblasti, v ktorých majú slovenská veda, výskum a inovácie najväčší potenciál.

slovakia

left justify in out

 

Nový strategický plán pre vedu a výskum počíta so zásadnými reformami. Stratégiu inteligentnej špecializácie potrebovalo Slovensko vypracovať, aby mohlo čerpať 1,3 miliardy eur z nových eurofondov

 

Uviedla to vicepremiérka a ministerka pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) po stredajšom rokovaní vlády, počas ktorého kabinet schválil Stratégiu výskumu a inovácií pre inteligentnú špecializáciu SR na roky 2021 - 2027.

 

img

 

Rezort chce podporiť systémové zmeny

Podľa ministerky bola oblasť vedy, výskumu a inovácií na Slovensku dlhodobo zanedbávaná, preto v inovačnej ekonomike Slovensku ušiel vlak. Stratégia môže umožniť Slovensku čerpať eurofondy v tejto oblasti, najskôr ju však posúdi Európska komisia (EK).

 

"Ak chceme byť úspešní, nemôžeme byť už iba montážnou dielňou vyspelých zahraničných firiem, ale inovatívne riešenia a technológie musia vznikať priamo na Slovensku," vyhlásila Remišová s tým, že stratégia môže pomôcť riešiť aj odliv mozgov.

 

img

 

Cieľom schválenej stratégie je podľa Remišovej rezortu podporiť systémové zmeny, ktoré brzdia inovačný potenciál Slovenska, a podporiť prioritné oblasti, v ktorých majú slovenská veda, výskum a inovácie najväčší potenciál.

 

Doménami inteligentnej špecializácie Slovenska podľa stratégie majú byť napríklad inovatívny priemysel, mobilita, digitálna transformácia, zdravá spoločnosť a zdravé potraviny.

 

Súvisiaci článok: Reforma zdravotníctva bude obsahovať všetky pripomienky z memoranda, sľubuje Heger

 

 

Perspektívnou oblasťou slovenských inovácií je podľa rezortu informatizácie napríklad tvorba batériových systémov pre elektromobilitu, robotických zariadení, komponentov pre satelitné systémy, inovatívne riešenia a dizajn v automobilovom priemysle a doprave.

 

Významnú časť inovácií v oblasti informačných technológií predstavujú biometrické technológie či navigačné systémy, slovenské firmy sú tiež aktívne v oblasti smart riešení pre mestá, v kreatívnom priemysle, hrách a 3D animáciách, technológiách využívajúcich rozšírenú realitu, diagnostike rakoviny a ďalších civilizačných chorôb.

 

img

 

"Tieto naše silné stránky a príležitosti musíme naplno využiť. Slovensko už neraz ukázalo, že má kvalitných odborníkov a inovátorov, ktorí však potrebujú systémovú podporu zo strany štátu," podotkla Remišová s tým, že strategickým cieľom súčasnej i budúcich vlád musí byť ekonomická transformácia Slovenska, ktorá prinesie hospodársky rast založený na špičkovom výskume a inováciách.

 

"Slovenským podnikom tak zabezpečí konkurencieschopnosť na globálnom trhu a ľuďom dobre platené pracovné miesta s vysokou pridanou hodnotou," uzavrela Remišová.

 

Prečítajte si tiež: Prieskum odhalil, koľko ľudí podporuje Matovičovu daňovo-odvodovú reformu

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies