Strategická spolupráca medzi Ruskom a Iránom je v plnom prúde

NETKY.SK • 27 Apríl 2017, 10:10 • 2 min
Strategická spolupráca medzi Ruskom a Iránom je v plnom prúde

MOSKVA - Diplomatické vzťahy medzi Ruskom a Iránom sa v posledných mesiacoch upevnili. Prezident Putin a Rouhani udržiavajú úzky kontakt a rozvíjajú spoluprácu medzi krajinami.

slovakia

left justify in out

V nedávnom televíznom rozhovore sa iránsky prezident Hassan Rouhani vyjadril, že vo vzťahoch medzi Teheránom a Moskvou nastane "nová dynamika". Dvaja vodcovia sa prvýkrát stretli na summite Organizácie pre spoluprácu v Šanghaji v Biškeku v septembri a opätovne potvrdili svoj zámer rozšíriť bilaterálnu spoluprácu.

 
Prezident Putin v jednom rozhovore poznamenal, že vzťahy medzi Moskvou a Teheránom sa neustále rozvíjajú na rôznych úrovniach. "Vieme, že iránska jadrová otázka sa dnes vo svetových záležitostiach stala stredobodom pozornosti, ale my v Rusku tiež vieme, že Irán je dobrým susedom našej krajiny. Medzi našimi krajinami vždy existovala značná spolupráca, a to bude to tak aj naďalej, "povedal prezident Putin.
 
Tieto dve krajiny zaznamenali nárast diplomatických a obchodných väzieb počas postsovietskej éry. Teraz majú spoločný postoj k takým naliehavým otázkam, akými sú sýrska kríza, boj proti terorizmu a regionálna bezpečnosť.
 
Moskva a Teherán sú odhodlané posilniť spoluprácu v strategických oblastiach, ako je ropa a jadrová energia. Začiatkom roka krajiny uzavreli predbežnú dohodu o vybudovaní najmenej dvoch nových jadrových elektrární v islamskej republike výmenou za tisíce barelov ropy.
 
Obe elektrárne sa majú postaviť v meste Bushehr, pôjde o prvú jadrovú elektráreň vybudovanou Ruskom. Moskva opakovane podporila právo Iránu na mierové využívanie jadrovej energie a táto podpora sa môže stať kľúčovým faktorom pri formovaní strategických vzťahov medzi oboma krajinami aj v dohľadnej budúcnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona