Stratégia filipínskeho prezidenta proti ISIS: Strieľajte bez ohľadu na prítomnosť civilistov, z obvinení vás vysekám

NETKY.SK • 28 Jún 2017, 20:40 • 2 min
Stratégia filipínskeho prezidenta proti ISIS: Strieľajte bez ohľadu na prítomnosť civilistov, z obvinení vás vysekám

MANILA - Filipínsky prezident Rodrigo Duterte sa v stredu prihovoril vládnym vojskám pred plánovanou ofenzívou na mesto Marawi okupované bojovníkmi Daíšu.

slovakia

left justify in out

Okrem iného vojakov v televíznom príhovore vyzval, aby pokračovali v paľbe bez ohľadu na to, či budú na mieste aj civilisti. Prisľúbil im, že ak budú čeliť obvineniam zo zabitia civilistov, spraví osobne všetko pre to, aby ich z toho "vysekal".

"Budeme čeliť obvineniam, možno to budú volať masakra. Ale viete, guľka si lieta hore-dole, vykĺzne z pušky, zasiahne aj troch, štyroch. Jednoducho neprestaňte strieľať," prihováral sa prezident vojakom. Napriek tomu, že úmyslom nie je zabíjať civilistov, vojaci by podľa Duterteho "nemali váhať postupovať len preto, že sú tam civilisti". "Je povinnosťou civilistov utiecť alebo sa skryť," vyhlásil Duterte.

Prezident vyslovil ľútosť v súvislosti s obeťami na životoch, ktoré v tomto boji vojaci doteraz priniesli. "Je mi to nekonečne ľúto, pretože ja som ten, kto vám nariadil tam ísť a bojovať, a morálnu záťaž tohto rozhodnutia so sebou nosím celé dni a celé noci," povedal.

Boje o Marawi sa začali 23. mája po tom, ako pokus vládnych síl o zadržanie miestneho vodcu Daíšu vyvolal obsadenie Marawi bojovníkmi tohto teroristického hnutia, nazývaného aj Islamský štát (IS). Duterte v súvislosti s bojmi proti IS vyhlásil stanné právo na celom ostrove Mindanao. Od vpádu extrémistov do Marawi prišlo o život už najmenej 260 militantov, 65 vojakov a 26 civilistov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies