Strašné! Len dvojročné dieťa umrelo na meningokoka

NETKY.SK • 7 Apríl 2017, 16:53 • 2 min
Strašné! Len dvojročné dieťa umrelo na meningokoka

BANSKÁ BYSTRICA – Meningokokovú meningitídu u dvojročného dieťaťa z obce Šíd potvrdili v závere uplynulého týždňa z infekčného oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Lučenci. Dieťa na náhle ochorenie zomrelo 1. apríla.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová informovala, že dieťa pochádzalo z prostredia s nízkym hygienickým štandardom. Išlo o náhle vzniknuté ochorenie s perakútnym priebehom, dieťa malo vysoké teploty,  vracalo a bolo malátne. V popoludňajších hodinách 31. marca ho odviezli na lekársku službu prvej pomoci a následne ho prijali na detské oddelenie nemocnice v Lučenci. Okolo polnoci lekári zistili petéchie (drobné červené bodky, ktoré sa vyskytujú na koži alebo na sliznici), dieťa preložili na infekčné oddelenie, kde 1. apríla umrelo. Medicínski odborníci nariadili preventívnu antibiotickú liečbu u 21 príbuzných, ktorí boli v kontakte s chorým dieťaťom.

Z okresu Revúca hlásili epidemiológovia jedenásť prípadov vírusovej žltačky typu A (VHA) z obcí Turčok a Sirk. Ochorenia boli zaznamenané u osôb žijúcich v lokalite s nízkym hygienickým štandardom a overené laboratórnym dôkazom na základe sérologického vyšetrenia krvi. Všetky ochorenia sú v epidemiologickej súvislosti a vyskytli sa u detí do 14 rokov. Ochorenia boli zaznamenané v kolektívnych zariadeniach materských a základných škôl, pričom jedno ochorenie bolo zaznamenané mimo kolektív. Pacienti boli hospitalizovaní na Infekčnom oddelení vo Všeobecnej nemocnici v Lučenci. V rámci protiepidemických opatrení bola nariadená všetkým deťom v obci Turčok a Sirk vo veku od jedného roku do pätnásteho roku a všetkým žiakom dotknutých škôl aktívna imunizácia. „Do štvrtka boli v epidemiologickej súvislosti potvrdené ďalšie tri ochorenia u detí od štyroch do jedenásť rokov. Medicínski odborníci pokračujú v protiepidemických opatreniach,“ dodala Tolnayová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies