Strašné barbarstvo: Toto robia pytliaci orangutanom

NETKY.SK • 6 Máj 2019, 13:27 • 2 min
Strašné barbarstvo: Toto robia pytliaci orangutanom

Ľudia kvôli zisku odhadzujú aj posledné zábrany.

slovakia

left justify in out

Orangutanov je na svete stále menej. Likviduje ich bezohľadnosť človeka, ktorý zaberá čoraz viac z ich prirodzeného územia, a tak postupne miznú. Je desivé, že sme stále takí ľahostajní. Dažďové pralesy sa likvidujú na úkor palmových plantáží a oni prichádzajú o svoj domov. Prirodzene sa stále vyskytujú napríklad na Sumatre, no tu im zasa hrozí úplne iné nebezpečenstvo...

 

Ľudia vedia byť neuveriteľne bezohľadní. Napriek tomu, že sa mnohé organizácie v rámci celého sveta snažia o ochranu týchto fascinujúcich tvorov, čierny trh stále funguje. Hoci je na Sumatre zákonom zakázané chovať orangutana ako domáceho miláčika, deje sa tak i napriek tomu. Kto má peniaze, môže si zadovážiť mláďa a demonštrovať ním svoje spoločenské postavenie. Vôbec sa pritom nepozastaví nad skutočnosťou, aké strašné veci sa museli udiať len preto, aby mal svoju novú „živú hračku“.

 

img

 

Pytliaci, ktorý za svoje barbarské činy dostanú na tamojšie pomery kráľovsky zaplatené, chodia do dažďových pralesov, kde si vyhliadnu orangutaniu matku s mláďaťom. Príroda to zariadila tak, že každá matka svoje mláďa ochraňuje do posledných síl. A tak pytliaci zabíjajú samice a mláďatá berú ako svoje trofeje pre miestnych zbohatlíkov.

 

Mnohé organizácie na Sumatre sa snažia proti podobnému zaobchádzaniu bojovať. Najčastejšie to robia tak, že mláďatá berú ich majiteľom a vracajú ich späť do prírody, čo však tiež nie je úplne „bezbolestný“ proces. Majitelia si totiž myslia, že sa o zvieratá starajú dobre, no život v klietke nie je pre orangutana nič prirodzené. Na druhej strane mladé orangutany žijúce v zajatí stratia kontakt so svojím pôvodným prostredím. Pátranie po pytliakoch je veľmi náročné, preto vláda ani napriek snahe zatiaľ nedokáže s týmto problémom účinne bojovať.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona