Strašidlá sú na oboch stranách, v rozprávke i v našom živote

NETKY.SK • 17 August 2016, 09:53 • 2 min
Strašidlá sú na oboch stranách, v rozprávke i v našom živote

BRATISLAVA - Napriek kariére divácky úspešného filmového režiséra si Zdeněk Troška vie predstaviť aj inú profesiu, v ktorej by sa uplatnil. "Predával by som knihy v antikvariáte," povedal v rozhovore pre TASR autor rozprávok a známych trilógií Slunce, seno..., Kameňák, Babovřesky.

slovakia

left justify in out

Filmovou kritikou nemilovaný český režisér predstavil tento týždeň fanúšikom na Slovensku svoju novú komédiu Strašidla. Príbeh plný fantázie, kde sa moderná súčasnosť stretáva s rozprávkovým svetom nadprirodzených bytostí, má podľa Trošku divákom pripomenúť trikové klasiky Jak utopit Dr. Mráčka alebo Dívka na koštěti či seriálovú Arabelu.

 

"Nie je to klasická rozprávka. Nadviazali sme na žáner filmu, ktorý vznikol v 70. rokoch minulého storočia. To znamená veselohra zo súčasnosti plus rozprávkový alebo nadprirodzený motív. Na to sa pozabudlo, čo je škoda, pretože tie filmy mali svoju obľúbenosť a majú dodnes v rámci filmov pre pamätníkov," vysvetlil Troška, ktorý v najnovšom titule zoznamuje malých i veľkých divákov s rodinou hejkala Huga. Ten si žije pokojný život v starom dome na kraji malého mesta. Venuje sa hejkaniu, jeho manželka Patricie s matkou Žofiou čarujú, vodník Bubla sa stará o dušičky a éterická víla Jitřenka tancuje. Pohodu strašidiel a ich detí naruší úradník Patočka.

 

"Jedného krásneho dňa som dostal námet od jedného pána, ktorý mi napísal: Pán Troška, píšem si pre radosť. Niečo som napísal, kolegovia a kolegyne v práci, ktorí to čítali, hovorili, že to je pekné, pošli to Troškovi, nech to natočí. Tak vám to posielam. Poslal to Troškovi a Troška to natočil," ozrejmil s úsmevom zrod rodinnej komédie režisér, ktorý divácky námet využil druhýkrát. "Pred piatimi - šiestimi rokmi mi pán Draganovský zo Slovenska poslal niečo podobné a vznikli Babovřesky," potvrdil. Svoje strašidlá vybavil ako sa patrí rozprávkovými rekvizitami. Nechýbajú zázračné odvary a elixíry, vďaka ktorým sa detské postavy menia na riaditeľa školy alebo chemikárku, magický bludný koreň či lietajúca metla vylepšená o navigáciu.

 

Strašidla nakrúcal Troška so svojím stálym štábom 29 dní na rôznych miestach - napríklad v Litni, na zámku Líšno i v bývalom cukrovare v obci Lázně Toušeň. "Tam sa točil ten obrovský salón, celý film vznikol v podstate za humnami Prahy," doplnil režisér, ktorý do novinky obsadil nové tváre a spoľahol sa aj na známe české herecké osobnosti. "Uvidíte tam v úlohe starej čarodejnice, avšak noblesnej dámy, pani Carmen Mayerovú, manželku Petra Kostku a matku Terezy Kostkovej, ktorá vo filme hrá jej dcéru, mladú čarodejnicu Patriciu. Tá má za manžela hejkala Huga. Toho hrá Broněk Kotiš, ktorého si diváci pamätajú z komédie Babovřesky, kde hral kontrolóra z ministerstva financií," ozrejmil Troška, ktorý do svojej novinky obsadil aj mladého a veľmi talentovaného herca Vladimíra Polívku, syna Bolka Polívku a Chantal Poullainovej. "Ale je tam aj jeho sestra Anička Polívková, úžasná komička a bezchybná herečka. Potom Tereza Bebarová, ktorá mi už hrala v Doktorovi od jezera hrochů alebo manželku spomínaného kontrolóra financií z Babovrešky 3," komentoval obsadenie, v ktorom v úlohe vodníka figuruje aj Jiří Dvořák.

 

Troška posiela svoje filmové strašidlá do ľudskej spoločnosti. Spoznávajú bežnú realitu obyčajných smrteľníkov - dôležitosť peňazí, platenia nájmu, chodenia do práce či povinnej školskej dochádzky. Dodržiava však tradíciu a jeho nová komédia, v ktorej sa uznáva, že dnes sa skôr ľudia boja politikov ako strašidiel, rozpráva najmä o láske. "Strašidlá sú na oboch stranách, ako v rozprávke, tak v našom živote. Koľko strašidiel stretávate doma, v práci a všade? Začína to učiteľkou matiky, napríklad, a končí protivnou susedou, predavačkou alebo dôležitou úradníčkou na úrade. Strašidlá sú všade, ale všetci túžia po láske, či je to strašidlo alebo človek. Túžia po ľudskom pochopení, ľudskom cite, po pohladení. A o tom to je," uzavrel Zdeněk Troška, ktorého nový film vstúpi do kín 18. augusta.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies