Strany sa nedohodli na sporných bodoch mierovej dohody

NETKY.SK • 31 December 2013, 16:41 • 2 min
Strany sa nedohodli na sporných bodoch mierovej dohody

BELFAST - Severoírskym katolíkom a protestantom sa v utorok nepodarilo dohodnúť na sporných bodoch, ktoré ohrozujú mierový proces v krajine.

slovakia

left justify in out

Rozhovory medzi predstaviteľmi nacionalistickej katolíckej strany Sinn Féin, probritskej Demokratickej unionistickej strany a ďalších troch strán sprostredkoval americký diplomat Richard Haas. Diskusia sa týkala najmä vyvesovania britských a írskych vlajok a pochodov, ktorými si obe strany pripomínajú obete a udalosti dlhoročného konfliktu. Spomínané otázky, ktoré často vedú k nepokojom, mali obe strany vyriešiť do konca tohto roku. Haas konštatoval, že v rokovaniach síce dosiahli pokrok, ku konečnej dohode však nedospeli.
Tri desiatky rokov trvajúce násilie v Severnom Írsku, ktoré si vyžiadali vyše 3600 ľudských životov, ukončila v roku 1998 mierová dohoda. Pochody katolíkov a protestantov ako aj vyvesovanie vlajok však často vedú k nepokojom a obnoveniu násilia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies