Strany s pôvodom v HZDS sa spájajú do Národnej koalície

NETKY.SK • 26 Marec 2015, 13:54 • 2 min
Strany s pôvodom v HZDS sa spájajú do Národnej koalície

BANSKÁ BYSTRICA - S cieľom dostať sa budúcoročnými voľbami do národného parlamentu a prípadne aj do vlády uzavreli dnes Strana moderného Slovenska (SMS), Strana demokratického Slovenska (SDS) a Hnutie za demokraciu (HZD) dohodu o integrácii do Národnej koalície.

slovakia

left justify in out

Ako na tlačovej besede pred podpisom tejto dohody uviedol predseda SDS Sergej Kozlík, Národná koalícia má napriek názvu ísť do volieb formálne ako politická strana, ktorej stačí na účasť v parlamente prekročiť prah piatich percent hlasov. Integrovať má národne orientované stredové a stredoľavicové strany. „Ideme spájať menšie strany, ktoré majú národnú orientáciu. Vychádzame najmä z výsledkov komunálnych volieb, v ktorých tieto tri strany dosiahli v súčte porovnateľné výsledky ako Slovenská národná strana,“ uviedol Kozlík s tým, že za SMS, SDS a HZD bolo spolu zvolených zhruba 550 komunálnych poslancov, 25 primátorov a starostov a 50 primátorov a starostov v koalícii s inými stranami. Národná koalícia je otvorená aj iným stranám, najďalej sú podľa jej predstaviteľov rokovania s Novou demokraciou a Stranou zelených. „Hlásia sa nám aj niektoré politické regionálne zoskupenia,“ uviedol Kozlík. 

 

Predseda SMS Milan Urbáni si myslí, že na Slovensku aktuálne existuje spoločenská požiadavka na nový politický subjekt, ktorý by po voľbách mohol byť partnerom vo vláde. Súčasná vládna strana podľa neho nemá adekvátneho spolupracovníka a ani oponenta, pretože pravica je prázdna, bez nápadov a rozbitá. „Chceme, aby sa na Slovensku žilo lepšie, aby Slováci mali vyššie platy, bola vyššia zamestnanosť a vyššia životná úroveň. To je naším cieľom a máme na to pripravené programy a budeme na nich pracovať,“ povedal Urbáni. 

 

Hoci SMS, HZD aj SDS zakladali bývalí členovia už zaniknutého Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS), necítia sa ako jeho nástupníci. „Nie sme nástupnícke strany HZDS, mnoho našich členov, aj vo vedení, nebolo nikdy politicky organizovaných. Nedištancujeme sa však od štátotvorného procesu, k tomu sa hlásime,“ uviedol Kozlík. Dodal, že chcú klásť dôraz na národnú politiku, nie však radikálnu. O integrácii rokovali aj so Slovenskou národnou stranou, tá však má záujem ísť do volieb samostatne. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies