Strany Nemcova a Navaľného pôjdu do volieb so spoločnou kandidátskou listinou

NETKY.SK • 18 Apríl 2015, 07:22 • 2 min
Strany Nemcova a Navaľného pôjdu do volieb so spoločnou kandidátskou listinou

MOSKVA - Dve ruské opozičné strany dnes oznámili vznik spoločnej platformy pred budúcoročnými parlamentnými voľbami. Súčasne spresnili, že vytvorenie spoločnej kandidátnej listiny neznamená ich zlúčenie do jedného subjektu.

slovakia

left justify in out

Republikánska strana Ruska-Parnas (RPR-Parnas), ktorej zakladateľom bol nedávno zavraždený Boris Nemcov, a Strana pokroku vedená blogerom Alexejom Navaľným okrem toho informovali, že by sa spoločne chceli uchádzať o hlasy voličov aj vo voľbách do miestnych samospráv, ktoré sa uskutočnia ešte tento rok. Uviedli, že by sa k nim čoskoro mala pridať ďalšia strana - Demokratická voľba, a vyjadrili nádej v podporu zo strany ďalších opozičných hnutí.

 

Lídri RPR-Parnas a Strany pokroku vyzvali širokú verejnosť a občiansku spoločnosť, aby sa v "týchto ťažkých časoch skonsolidovali na spoločnej platforme odmietnutia lží, korupcie a agresivity, potláčania ekonomických a občianskych slobôd a zasadili sa za budovanie demokratického štátu v Rusku".

 

Predchádzajúce pokusy o zjednotenie ruskej opozície zlyhali - aj kvôli tomu, že opozičné strany rôzneho ideologického smerovania okrem nutnosti zosadenia prezidenta Vladimira Putina a boja s korupciou mali len málo spoločných cieľov.

 

Opoziční aktivisti v rokoch 2011 a 2012 viedli v Rusku masové protesty proti Putinovi, ktorý v tom čase začínal tretí mandát v prezidentskej funkcii. Navaľnyj i ďalší lídri opozície odvtedy čelia perzekúciám, policajnému vyšetrovaniu i súdnym procesom, ktoré označujú za spolitizované a politické. Mnohí aktivisti sa radšej rozhodli pre emigráciu z Ruska.

 

Podľa šéfa sociologického inštitútu Levada Leva Gudkova opozíciu v Rusku momentálne podporuje asi 25 percent obyvateľstva. Upozornil však, že vplyv opozície by bol oveľa väčší, "keby sa hralo férovo". Uviedol, že v situácii, keď Kremeľ kontroluje všetky televízie, sa obyčajní ľudia nemajú ako dozvedieť, čo robí opozícia. "Jej možnosti a možnosti kremeľskej propagandy sú neporovnateľné," zdôraznil Gudkov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona