Strany majú ešte dva týždne na podanie kandidačných listín pre voľby

NETKY.SK • 21 November 2015, 10:52 • 2 min
Strany majú ešte dva týždne na podanie kandidačných listín pre voľby

BRATISLAVA - Politické strany, hnutia či koalície majú ešte dva týždne na podávanie kandidačných listín pre budúcoročné parlamentné voľby.

slovakia

left justify in out

Urobiť tak musia do 6. decembra. Na listine môžu uviesť najviac 150 kandidátov. Listiny podávajú zapisovateľovi Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Subjekty musia tiež zaplatiť volebnú kauciu vo výške 17.000 eur. Vráti sa tým, ktoré dostanú vo voľbách aspoň dve percentá hlasov.

 

Voľby do Národnej rady SR sa na Slovensku uskutočnia 5. marca 2016. Kandidáti už môžu viesť oficiálnu volebnú kampaň. Začala sa 12. novembra a skončí sa 48 hodín predo dňom volieb (3.3.2016). Strany môžu minúť na kampaň najviac tri milióny eur. Musia mať transaprentný účet.

 

O priazeň voličov sa môžu uchádzať občania SR, ktorí majú v deň konania volieb aspoň 21 rokov. Podmienkou je tiež trvalý pobyt na území Slovenska.

 

Voliť môžu podľa zákona občania SR, ktorí majú najneskôr v deň hlasovania aspoň 18 rokov. V budúcoročných voľbách bude môcť hlasovať viac ako 4,4 milióna ľudí.

 

Hlasovať sa dá aj zo zahraničia. O voľbu poštou ale treba požiadať. Možno to urobiť listom alebo elektronicky. Hlasovať môžeme v ktoromkoľvek meste či obci na Slovensku, nielen v mieste nášho trvalého bydliska. Potrebujeme na to však hlasovací preukaz.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona