Strany líbyjského konfliktu sa v Egypte dohodli na spolupráci

NETKY.SK • 15 Február 2017, 16:54 • 2 min
Strany líbyjského konfliktu sa v Egypte dohodli na spolupráci

KÁHIRA- Dve najvýznamnejšie strany konfliktu v Líbyi sa dohodli na spolupráci v záujme jej zjednotenia. Egyptská armáda to dnes oznámila po nepriamych rokovaniach predsedu líbyjskej vlády národnej jednoty Fájiza Sarrádža s veliteľom Líbyjskej národnej armády Chalífom Haftarom v Káhire.

slovakia

left justify in out

Znepriatelené strany chcú vytvoriť výbor poverený prepracovaním dohody líbyjských frakcií z decembra 2015, z ktorej vzišla Sarrádžova centrálna vláda v Tripolise. V rámci dohodnutého procesu sa majú v priebehu jedného roka uskutočniť parlamentné a prezidentské voľby.

 

Sprostredkovateľom rokovaní medzi Sarrádžom a Haftarom, ktorí odmietli priame stretnutie, bol náčelník generálneho štábu egyptskej armády Mahmúd Hidžází.

 

Premiér Sarrádž a generál Haftar sú najvýznamnejšími aktérmi v zložitom konflikte, ktorý Líbyu sužuje od zosadenia a zabitia vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Sarrádžova vláda podporovaná OSN, ktorá vznikla približne pred rokom, zatiaľ nedokázala výraznejšie rozšíriť svoju moc aj mimo hlavného mesta Tripolis, zatiaľ čo Haftar posilňuje svoj vplyv na východe krajiny, kde pôsobí medzinárodne uznaný líbyjský parlament. Ten sa dohode o zjednotení stále odmieta podriadiť.

 

Agentúra DPA poznamenáva, že cieľom dohody z roku 2015 bolo aj "politické odstavenie" Haftara, západní diplomati však v poslednom období priznávajú, že vzhľadom na jeho vplyv už nie je možné tohto generála z mierového procese vynechať. Či však výsledok rokovaní v Káhire naozaj povedie k zjednoteniu Líbye, je zatiaľ "viac než otázne", konštatovala agentúra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies