Stranu SDKÚ-DS možno čaká kongres a výmena predsedu

NETKY.SK • 26 Máj 2014, 15:57 • 2 min
Stranu SDKÚ-DS možno čaká kongres a výmena predsedu

BRATISLAVA - SDKÚ-DS zrejme čaká mimoriadny kongres, ktorý by sa mal venovať personálnym a programovým otázkam.

slovakia

left justify in out

Jeho cieľom má byť podľa informácií agentúry SITA výmena predsedu. Ani výsledok v eurovoľbách totiž neodradil kritikov predsedu strany Pavla Freša od iniciatívy zvolať kongres s cieľom personálnych zmien na čele strany. Nespokojnosť s Frešom je najmä na východe Slovenska. O situácii vo vnútri strany by ešte tento týždeň malo rokovať Prezídium SDKÚ-DS. Mimoriadny kongres SDKÚ-DS zvoláva predseda strany na žiadosť Ústrednej rady SDKÚ-DS, alebo keď o to požiada najmenej jedna tretina regionálnych predsedníctiev. Predseda strany ho musí zvolať do jedného mesiaca.

 

Podľa politológa Pavla Marchevského je dnes Pavol Frešo "na koni" a jeho pozícia je z tohto pohľadu silná. Dôvodom je jeho jasné víťazstvo v regionálnych voľbách i obhajoba dvoch kresiel v Európskom parlamente. Marchevský upozornil, že do europarlamentu sa dostalo sedem stredopravých strán. „K tomu treba prirátať Sieť. V roku 2016 sa do NR SR nemôže dostať osem stredopravých strán,“ povedal dnes Marchevský pre agentúru SITA s tým, že ak by sa dostalo, nevie si predstaviť funkčnosť väčšiny v parlamente. 

 

Zisk dvoch mandátov v europarlamente je podľa Marchevského pre SDKÚ-DS impulzom, aby sa táto strana "vydelila z mračna päťpercentných strán". „SDKÚ-DS môže pod vedením Freša dokázať, že nie je pomaly umierajúca, ale dokáže si udržať voliča,“ zdôraznil politológ. Dva mandáty v Európskom parlamente dávajú podľa Marchevského dobrú východiskovú pozíciu pre SDKÚ-DS vo voľbách v roku 2016. „SDKÚ-DS môže ukázať, že je to strana, ktorá dokáže trvalo zostať na politickej scéne,“ uviedol. 

 

Marchevský pri snahách odvolať Freša nevidí jeho možného nástupcu. „Možno comeback Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša. To sú dve osobnosti, ktoré SDKÚ-DS má,“ povedal s tým, že Frešo nie je taký charizmatický predseda ako líder Smeru-SD Robert Fico, ale SDKÚ-DS podľa politológa nikdy nebola stranou, ktorá by mala mimoriadne obľúbeného predsedu. „Zväčša sa v stranách kreuje potenciálny kandidát na predsedu, ale v SDKÚ-DS okrem Dzurindu a Mikloša takého nevidím,“ dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona