Stranám Ľudovej platformy chýba Dzurinda, tvrdí Sulík

NETKY.SK • 22 December 2013, 10:01 • 2 min
Stranám Ľudovej platformy chýba Dzurinda, tvrdí Sulík

BRATISLAVA - Podľa predsedu SaS sú strany Ľudovej platformy dezorientované.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia strán Ľudovej platformy (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd) sú dezorientovaní a vidieť, že im chýba Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS). V bilančnom rozhovore pre TASR to vyhlásil líder SaS Richard Sulík, ktorý sa takto pokúsil vysvetliť, prečo stredopravé strany hľadajú významné dohody pomerne ťažko.

"Ja mám voči Mikulášovi Dzurindovi množstvo výhrad, ale je to politik, ktorý dokáže viesť stranu či kolektív. To, že má veľmi zlú povesť, je fakt, ale platforma je bez Dzurindu stratená. Oni sú zvyknutí, že je to ich premiér či šéf, veď s ním vyrástli," myslí si Sulík.

Neschopnosť dohodnúť sa medzi sebou sa najvýraznejšie prejavila pri hľadaní spoločného prezidentského kandidáta, ktoré trvalo viac ako rok. Práve tu vidí Sulík dôvod, prečo sa napokon liberáli vybrali vlastnou cestou, aj keď pôvodne chceli mať spoločného kandidáta s platformou. "Oni traja sa neboli schopní dohodnúť na nikom. Ja som niekoľko týždňov tvrdil, že máme snahu podporiť kandidáta Ľudovej platformy s tým, že musí byť prijateľný pre liberálneho voliča. Nič ale nechodilo, tak sme sa rozhodli postaviť vlastného," vysvetlil Sulík s tým, že novinári sa ho pravidelne pýtali, koho idú v SaS podporiť a hrozilo, "že aj my budeme vyzerať tak impotentne, ako Ľudová platforma". "Videli sme, že z toho nič nebude a patrí sa, aby sme ako parlamentná strana ponúkli kandidáta, ktorý je zvoliteľný," dodal.

Podpredseda KDH Pavol Abrhan je ale presvedčený, že sa Sulík opäť mýli rovnako, ako pri hlasovaní o dôvere vláde Ivety Radičovej. "Dohoda troch strán vždy trvá dlhšie ako jednej. Dôležitý nie je čas, ale správnosť rozhodnutia a v tomto som presvedčený, že Ľudová platforma urobila správne rozhodnutie pri prezidentských voľbách," vyhlásil.

Aj šéf poslaneckého klubu Mostu-Híd László Solymos si nemyslí, že je to v Dzurindovi. "Niekedy sa dohody hľadajú ťažšie niekedy ľahšie. Mrzí ma, že sme sa pri prezidentskom kandidátovi dávali dokopy tak dlho, bola to totiž téma, kde sme sa museli dohodnúť. Je ale dôležité, že nakoniec to aj prišlo, Ľudová platforma má stále čo ponúknuť," povedal Solymos. Zároveň však uznáva, že Mikuláš Dzurinda jednoznačne preukázal schopnosti, bez ktorých by nedokázal stať sa dvakrát premiérom.

Podpredseda SDKÚ-DS Jozef Mikuš uistil, že stredopravé strany sa usilujú hľadať prieniky dohôd. "Samozrejme, že niekedy to ide ľahko a niekedy ťažko. Robíme všetko preto, aby tu bola alternatíva schopná zmeniť situáciu," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies