Strana Volodymyra Zelenského má po voľbách v parlamente nadpolovičnú väčšinu

NETKY.SK • 24 Júl 2019, 08:01 • 2 min
Strana Volodymyra Zelenského má po voľbách v parlamente nadpolovičnú väčšinu

KYJEV - Nedeľňajšie parlamentné voľby na Ukrajine "valcovala" strana súčasného prezidenta Volodymyra Zelenského, vo vláde bude mať väčšinu.

slovakia

left justify in out

Včera večer Ukrajina zverejnila výsledky nedeľných volieb po sčítaní takmer všetkých odovzdaných hlasov, presne išlo o 98,54 percenta. Tie ukázali, že  strana Sluha ľudu, ktorej členom je aj súčasný prezident Zelenskyj, získala 43 percent v boji o 225 parlamentných kresiel, o ktorých sa rozhodovalo pomerným systémom, a k tomu 176 z celkového počtu 199 kresiel v jednomandátových obvodoch. Dokopy bude teda Sluha ľudu disponovať až 253 z celkového počtu 450 parlamentných kresiel.

 


Na druhom mieste skončilo s veľkým odstupom zoskupenie Opozičná platforma - Za život, ktoré získalo 13 percent hlasov celonárodne plus 19 kresiel z jednomandátových obvodov. Spolu bude mať tento subjekt 44 poslancov. Ide o proruskú a euroskeptickú koalíciu pod vedením oligarchu Viktora Medvedčuka, blízkeho priateľa ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý je aj krstným otcom jeho dcéry.

 


Do parlamentu sa ešte dostali tri ďalšie strany - Všeukrajinské združenie Otčina expremiérky Julije Tymošenkovej, ktoré bude mať 25 poslancov, Európska solidarita bývalého prezidenta Petra Porošenka, ktorá bude mať tiež 25 poslancov, a liberálna proeurópska strana Hlas, ktorú založil spevák ukrajinskej rockovej kapely Okean Elzy Svjatoslav Vakarčuk. Tá bude disponovať dvadsiatimi parlamentnými kreslami.

Zvyšné kreslá obsadili nezávislí kandidáti, kandidujúci v jednomandátových obvodoch.
 

Mimo parlamentu skončili obe nacionalistické strany, ktoré majú blízko ku krajnej pravici, teda Všeukrajinský zväz Sloboda a Radikálna strana, a tiež strana súčasného premiéra Volodymyra Hrojsmana Ukrajinská stratégia.
 

Zelenskyj sa v nedeľu po voľbách vyjadril že jeho hlavným úsilím bude ukončiť konflikt s Ruskom, ktorý prebieha na východe Ukrajiny. "Hlavné priority pre nás, a pre každého Ukrajinca, sú zastavenie vojny, návrat našich zajatcov (držaných Ruskom - pozn. SITA) a víťazstvo nad korupciou, ktorá sa naďalej na Ukrajine drží," povedal Zelenskyj.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies