Strana Su Ťij nebude bojkotovať najbližšie voľby

NETKY.SK • 28 December 2013, 16:52 • 2 min
Strana Su Ťij nebude bojkotovať najbližšie voľby

RANGÚN - Strana sa na tom dohodla napriek výhradám voči ústave, ktorá v súčasnosti laureátke Nobelovej ceny za mier neumožňuje zabojovať o post prezidenta.

slovakia

left justify in out

Strana barmskej prodemokratickej líderky Aun San Su Ťij v sobotu potvrdila svoje odhodlanie zúčastniť sa na kľúčových parlamentných voľbách v roku 2015. Urobí tak aj v prípade, že politikom sa nepodarí zmeniť ústavu tak, aby Su Ťij mohla zabojovať o kreslo prezidenta. V súčasnosti totiž najvyšší zákon v krajine bráni zúčastniť sa na prezidentských voľbách osobám, ktorých manžel alebo deti žijú v zahraničí. Túto časť ústavy všeobecne vnímajú ako priamo namierenú na Su Ťij, keďže jej deti žijú vo Veľkej Británii. Kritizovaná je aj časť ústavy, ktorá hovorí o obsadení štvrtiny parlamentných postov ľuďmi z armády. Laureátka Nobelovej ceny za mier v minulosti viackrát upozornila na potrebu zmeny ústavy a hrozilo tak, že jej Národná liga za demokraciu bude parlamentné voľby bojkotovať.

Su Ťij strávila vyše 15 rokov v domácom väzení za jej opozičnú činnosť proti vláde vojenskej junty v Barme. V roku 2010 ju prepustili a minulý rok sa stala poslankyňou parlamentu. V prezidentských voľbách v roku 2015 sa plánuje uchádzať o najvyšší post. V Barme sa prezident volí v parlamente a nie v priamych voľbách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies