AKTUALIZÁCIA: Strana Spolu si zvolila nového predsedu

NETKY.SK • 25 September 2021, 10:33 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Strana Spolu si zvolila nového predsedu

BRATISLAVA - Mimoparlamentná strana Spolu si dnes zvolila svojho predsedu. Okrem toho rozhodli o spojení s hnutím PS.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 25.9. 17:30

Novým predsedom mimoparlamentnej strany Spolu - občianska demokracia sa stal Miroslav Kollár, zvolili ho na sobotňajšom sneme strany. 

 

Strana Spolu sa už nebude spájať s hnutím Progresívne Slovensko (PS). Na dnešnom sneme strany Spolu o tom v samostatnom hlasovaní rozhodli jej delegáti. V samostatnom hlasovaní definitívne potvrdili svoj postoj. 

Do hlasovania sa zapojilo 126 delegátov strany. Za opätovné spojenie s PS hlasovalo 34 z nich, proti bolo 73 a 19 delegátov sa zdržalo hlasovania. Snahu strany vystupovať ako samostatný politický subjekt už výrazne naznačila voľba predsedu strany.  Miroslav Kollár získal 98 hlasov, jeho protikandidát a doterajší líder strany Juraj Hipš, ktorý myšlienku spájania sa s PS podporoval, získal 62 hlasov. Jeden z delegátov sa hlasovania zdržal.

 

Pôvodná správa

Do funkcie kandidujú doterajší predseda Juraj Hipš, ktorý sa nedávno vzdal postu, a poslanec parlamentu Miroslav Kollár.  Hipš kandiduje s víziou spájania, Kollár sa spájať s PS nechce. Subjekty sa rozprávali o zlúčení už na jar, no diskusie sa vtedy zastavili.

 

img

 

Strana Spolu ešte chcela podľa Hipša vyskúšať všetky možnosti na zvýšenie preferencií. Teraz hovorí, že vidí, kde je strop strany Spolu. Oveľa rozumnejšie je podľa neho rozvíjať potenciál v silnom subjekte. PS a Spolu už vytvorili rokovacie tímy, ktoré pripravujú spájanie.

 

img

 

Možno vás zaujme: Hnutie PS: Zrušte drakonické tresty za marihuanu!

 

Kollár považuje myšlienku spájania sa s PS za náhly obrat. Rozumel by spájaniu tesne po voľbách alebo na jar. PS sa podľa neho rámcuje ľavicovo, on vníma "pôvodnú DNA strany Spolu skôr ako nesocialistickú, neetatistickú občiansku demokraciu". S touto víziou kandiduje za predsedu. Do Spolu vstúpil Kollár po tom, čo vo februári opustil stranu Za ľudí aj vládnu koalíciu a v parlamente sa stal nezaradeným poslancom.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona