Strana SNS odmieta prítomnosť cudzích vojsk na území Slovenska

NETKY.SK • 20 Október 2015, 14:33 • 2 min
Strana SNS odmieta prítomnosť cudzích vojsk na území Slovenska

BRATISLAVA - Pre mimoparlamentnú Slovenskú národnú stranu (SNS) je neprijateľná možnosť, že by na území Slovenska zotrvávali cudzie vojská, pokiaľ nejde len o krátkodobé vojenské cvičenie. Strana sa obáva, že poskytnutie priestorov vo Vajnoroch styčnému tímu NATO, môže byť len prvotným krokom k prítomnosti vojsk na našom území.

slovakia

left justify in out

"SNS zaujíma dlhodobo odmietavé stanovisko k prítomnosti cudzích vojsk na našom území. Rok 1968 - kedy sme boli členmi iného vojenského zoskupenia - bol pre nás dostatočným mementom," uviedol predseda SNS Andrej Danko. Ministri obrany členských krajín NATO začiatkom októbra na rokovaní v Bruseli potvrdili vytvorenie styčných integračných tímov (NATO Force Integration Units – NFIU) na Slovensku a v Maďarsku.

 

"Účelom NFIU je zvýšiť reakcieschopnosť aliancie a uľahčiť nasadenie jednotiek veľmi rýchlej reakcie a jednotiek rýchleho nasadenia. Sídlom nášho NFIU budú kasárne Vajnory, kde bude pôsobiť 41 osôb, z toho 21 našich vojakov. Zvyšní vojaci budú z ostatných členských krajín NATO," uviedol vtedy minister obrany Martin Glváč.

 

Styčný integračný tím NATO vznikne na Slovensku v roku 2016. Počas mieru bude podporovať plánovacie aktivity. NFIU bude dohliadať na prípravu, koordináciu a zabezpečenie hladkého príjmu koaličných vojsk NATO v prípade ich nasadenia na území Slovenskej republiky. Ich úlohou tiež bude koordinácia cvičení medzi Ozbrojenými silami SR a NATO.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona