Strana SMER-SD sa pre karanténu nezaočkovaných opäť obracia na Ústavný súd

NETKY.SK • 20 Júl 2021, 09:03 • 2 min
Strana SMER-SD sa pre karanténu nezaočkovaných opäť obracia na Ústavný súd

BRATISLAVA - Strana Smer-SD sa opätovne obrátila na Ústavný súd Slovenskej republiky. Dôvodom je vyhláška Úradu verejného zdravotníctva platná od včerajšieho dňa.

slovakia

left justify in out

Vyhláška posiela každú nezaočkovanú osobu do 14-dňovej karantény. Predseda strany Robert Fico o tom informoval na sociálnej sieti.

 

 

Prečítajte si: Súd pozastavuje vyhlášku o prísnejších pravidlách pre nezaočkovaných!

 

"SMER-SD sa dnes opätovne obrátil na Ustavný súd SR, pretože považuje vyhlášku, ktorá posiela každú nezaočkovanú osobu po návrate do SR do povinnej 14 dňovej karantény, za protiústavnú. Už raz sme tento súboj na ÚS SR minulý týždeň vyhrali, ale vláda ignoruje Ústavu SR a arogantne opätovne prijala takú istú vyhlášku. Končí nám trpezlivosť a 1. septembra na Deň Ústavy SR organizujeme celoslovenský protivládny protest. Miesto a čas sa včas dozviete," napísal Fico včera na sociálnej sieti.

 

 

Prečítajte si: Strana SMER-SD podá podnet na Európsku komisiu za vyhlášku ÚVZ o režime na hraniciach


„Cez víkend sme spracovali kvalifikovaný právny návrh, ktorý bol podpísaný potrebným počtom poslancov Národnej rady. Asi pred hodinou bol tento návrh doručený na Ústavný súd Slovenskej republiky,“ povedal Fico. Verí, že aj v tomto prípade Ústavný súd pozastaví platnosť tejto vyhlášky. „Nikoho nemožno nútiť, aby sa očkoval. Medzinárodné predpisy hovoria jasne. Existuje právo na očkovanie, ale nie povinnosť očkovania,“ dodal Fico s tým, že nie je možné vytvárať dve kategórie ľudí.

 

Prečítajte si: Strana SMER-SD podala verejné trestné oznámenie v súvislosti s nákupom antigénových testov

Nezaočkovaní navrátilci spoza hraníc budú musieť aj naďalej podstúpiť karanténu. Vyplýva to z aktualizovanej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, ktorá nadobudla platnosť včera. Zaočkovaná osoba nemusí po návrate na Slovensko nastúpiť do karantény. Pri vstupe na Slovensko sa musí vedieť preukázať potvrdením o očkovaní a registrácii v systéme e-hranica. Strana Smer-SD už jednu vyhlášku z dielne Úradu verejného zdravotníctva na Ústavný súd podala.

 

Súvisiaci článok: Výnimku z karantény pri vstupe do Slovenskej republiky majú plne zaočkovaní alebo pendleri, je však potrebná jedna vec



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies