Strana Slovenská moderná spoločnosť sa zmenila na HZDS

NETKY.SK • 7 August 2014, 13:41 • 2 min
Strana Slovenská moderná spoločnosť sa zmenila na HZDS

BRATISLAVA – Značka Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) zo slovenskej politickej scény nezmizla ani po januárovom zániku pôvodnej strany.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo vnútra totiž vyhovelo žiadosti o zmenu názvu strany Slovenská moderná spoločnosť na Hnutie za demokratické Slovensko. Za novým Hnutím za demokratické Slovensko má byť banskobystrický podnikateľ Pavel Čupka. Ako povedal dnes pre agentúru SITA riaditeľ tlačového odboru MV SR Ivan Netík, štatutármi strany sú Ján Garai a Marián Leinerovič. „Súčasne s touto žiadosťou jeden zo štatutárov podal v mene politickej strany žiadosť o návrh na zápis zmeny štatutárneho orgánu, mal byť ním po novom pán Pavel Čupka. Tomu návrhu nebolo vyhovené, keďže nebol podaný v súlade so zákonom o politických stranách. Ten hovorí, že návrh na zmenu štatutárneho orgánu musia podať všetci členovia štatutárneho orgánu zapísaní v registri strán,“ konštatoval Netík.

 

Ako povedal dnes pre agentúru SITA Čupka, snem ho zvolil za predsedu Hnutia za demokratické Slovensko. Dodnes však prebiehajú súdne spory o stranu s jedným zo štatutárov Slovenskej modernej spoločnosti. Od druhého štatutára má však splnomocnenia viesť stranu. Čupka ako predseda strany chce osloviť aj Vladimíra Mečiara, aby sa vrátil do politiky a do strany. „Na Slovensku nebol lepší politik,“ povedal s tým, že Mečiar si môže v strane vybrať, či bude chcieť byť predsedom alebo inú funkciu. Podľa neho Čupku značka HZDS je rovnako zažitá ako značka Mercedes, preto sa ju snaží oživiť. „Mercedes sa nehádže do šrotu, vydrží aj 50 rokov,“ povedal. Čupka má ambíciu, aby sa HZDS stalo po voľbách v roku 2016 partnerom Smeru-SD vo vláde. „Smer sám nič nespraví,“ dodal. 

 

Za zánik pôvodnej Ľudovej strany-Hnutie za demokratické Slovensko na januárovom mimoriadnom sneme v Žiline hlasovalo 161 zo 165 prítomných delegátov. Zakladateľ a bývalý dlhoročný predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar sa vzdal členstva v strane 12. decembra 2013. Ako predseda strany skončil Mečiar 7. septembra 2013. Strana Hnutie za demokratické Slovensko na čele s Vladimírom Mečiarom bola zaregistrovaná ministerstvom vnútra 3. mája 1991, ustanovujúci snem sa konal 22. júna 1991 v Banskej Bystrici. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona