Strana Sieť prináša balík noviel pre samosprávy

NETKY.SK • 9 Október 2014, 17:11 • 2 min
Strana Sieť prináša balík noviel pre samosprávy

BRATISLAVA - Mimoparlamentná strana Sieť chce zlepšiť a zjednodušiť život ľuďom v mestách a obciach. Prichádza preto s návrhmi noviel zákonov, ktoré v parlamente predloží podpredseda Siete a poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý.

slovakia

left justify in out

Právne normy majú riešiť otázku držania psov, chov hospodárskych zvierat, kosenie pozemkov či pokuty pri používaní alkoholu na verejných priestranstvách. Majú tiež znížiť byrokraciu pri používaní osobných údajov a zlepšiť integrovanú dopravu. O návrhoch informovali dnes podpredsedovia Andrej Hrnčiar a Katarína Macháčková.
     

Sieť by chcela, aby obce nemuseli značiť miesta, kde je zakázaný pohyb psov, ale tie, kde je ich výbeh dovolený. "Takých miest je menej, bolo by to ľahšie," povedala Macháčková. Chce tiež jasnejšie vymedziť, čo sa rozumie pod verejným priestranstvom.
     

Navrhujú aj zmenu, ktorá by obciam dovolila prikázať vlastníkom súkromných pozemkov kosiť pozemky. Za nedodržanie povinnosti by mali hroziť sankcie. Sieť chce tiež, aby bolo jasné, že mestá a obce majú určovať pokuty pri používaní alkoholu na verejnom priestranstve.
     

Strana navrhuje zaviesť pravidlo, že všetky novelizované pravidlá týkajúce sa samosprávy budú vždy účinné od 1. januára kalendárneho roku. Sieť myslí aj na výnimky. Zmeny navrhuje aj v otázke osobných údajov. Chce odstrániť byrokraciu. Hrnčiar poukázal na to, že dnes ak chce starosta či primátor napríklad zagratulovať jubilantovi, porušuje zákon, hoci má prístup k matrike. "Ale nemôže informácie z nej využívať," poznamenal.
     

Sieť chce tiež riešiť problém s integrovanou dopravou. "Dnes sa deje, že človek nasadne na autobus v dedine, príde na železničnú stanicu a zistí, že vlak odišiel o tri minúty skôr, ako prišiel jeho autobus. A to je preto, že dopravcovia nechcú poskytovať informácie," vysvetlil. Novela zákona o doprave na dráhach by to mala riešiť. "Má zabezpečiť, aby dopravné spoločnosti museli poskytnúť integrátorom všetky informácie, ktoré budú požadovať," uzavrel Hrnčiar.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies