Strana SaS vyzýva Kisku, aby dal referendum o rodine preskúmať na ÚS SR

NETKY.SK • 2 September 2014, 19:00 • 2 min
Strana SaS vyzýva Kisku, aby dal referendum o rodine preskúmať na ÚS SR

BRATISLAVA - Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzýva prezidenta Andreja Kisku, aby dal referendum o ochrane rodiny z dielne Aliancie za rodinu preskúmať na Ústavný súd SR (ÚS SR), či je alebo nie je v súlade s Ústavou SR. Agentúru SITA informovala hovorkyňa strany Katarína Svrčeková.

slovakia

left justify in out

"Veríme, že prezident rozoznal náboženský základ tohto referenda a hlavne to, že nie je v súlade s Ústavou SR. Podľa jedného z ústavných článkov totiž nemôžu byť predmetom referenda základné ľudské práva," uviedol predseda SaS Richard Sulík.

 

Strana zároveň upozorňuje, že podľa prvého ústavného článku je Slovenská republika zvrchovaný, demokratický a právny štát, ktorý sa neviaže na nijakú ideológiu ani náboženstvo. 

 

Dobrovoľníci z Aliancie za rodinu (AZR) odovzdali prezidentovi Andrejovi Kiskovi viac ako 400-tisíc podpisov pod petíciou za referendum o ochrane rodiny. Od apríla podpisy zbieralo 4 500 dobrovoľníkov, prišli aj hárky od Slovákov žijúcich v zahraničí. Občanov sa aliancia v referende chce pýtať štyri otázky: Či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy, či súhlasia, aby si homosexuálne alebo iné zväzky nemohli nárokovať práva manželstva, či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie sa alebo eutanázia. 

 

Od 1. septembra nadobudne účinnosť novela ústavy, podľa ktorej je manželstvo jedinečným zväzkom jedného muža a jednej ženy. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru. Podľa ústavy referendum vyhlasuje prezident, ak o to petíciou požiada aspoň 350-tisíc občanov, a to do 30 dní od prijatia petície. Kiska zatiaľ nekonkretizoval, ako s petíciou naloží. Viacero právnikov už upozornilo, že časť otázok sa týka základných práv a slobôd, ktoré by nemali byť predmetom referenda. Ústava dáva Kiskovi možnosť podať na ústavný súd návrh na rozhodnutie, či je predmet referenda v súlade s ústavou. Ak tak Kiska urobí, lehota 30 dní neplynie. Ústava hovorí, že predmetom referenda nemôžu byť základné práva a slobody, dane, odvody a štátny rozpočet. Referendom sa však môže rozhodnúť o iných dôležitých otázkach verejného záujmu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies