Strana SaS program budúcej vlády nepodporí

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 19:45 • 2 min
Strana SaS program budúcej vlády nepodporí

BRATISLAVA - Programové vyhlásenie vlády strana Sloboda a Solidarita (SaS) pokladá za dokument, ktorého najväčšou slabinou bude jeho realizácia.

slovakia

left justify in out

"Na základe predchádzajúcich skúseností musíme skonštatovať, že politické strany sa časom síce naučili písať programové vyhlásenia, ktoré dobre znejú, ale, žiaľ, nenaučili sa podľa nich vládnuť," uvádza strana vo svojom stanovisku.

 

Strana Smer-SD vo svojom programe na roky 2012 až 2016 mala podľa liberálov v pláne bojovať proti korupcii, ale reálny vývoj šiel celkom opačným smerom. "Rovnako mala v pláne bojovať proti daňovým únikom a podvodom, ale aj aktuálna kauza podnikateľa Ladislava Bašternáka ukazuje, že tento boj sa netýkal všetkých. Preto aktuálne proklamácie na tému korupcie, daňových únikov v programe budúcej vlády berieme s veľkou rezervou až nedôverou. A o to skôr, že hlavní aktéri podozrení z krytia úplatkov, machinácií a podvodov zostávajú vo funkciách," uvádzajú.

 

SaS uznáva, že niektoré návrhy a deklarácie v programovom vyhlásení vlády znejú nádejne, a to napríklad v oblasti školstva. Podobne sa pozerajú aj na snahy zreformovať zdravotníctvo, na profesionalizáciu štátnej správy, ako aj snahu definovať politické nominácie. "Určite privítame, ak sa zruší povinná zdravotná služba, zlepší regulačný rámec pre podnikateľov a do rozhodovania verejných orgánov zavedú princípy "hodnoty za peniaze", dodávajú liberáli.

 

Sulíkovci zároveň upozorňujú, že voči programovému vyhláseniu vlády majú aj zásadné výhrady. "Dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu verejnej správy do roku 2020 považujeme za lacný trik, ktorým sa budúca vláda snaží obhájiť neschopnosť skonsolidovať verejné financie v reálnom čase, a to do roku 2018. Zníženie dane z príjmov právnických osôb na 21 percent je absolútne nedostatočné a znižuje konkurencieschopnosť Slovenska v rámci V4. Nevidíme žiadny rozumný dôvod, aby sa daňové licencie zrušili až od roku 2018," vysvetľujú.

 

Vládna koalícia podľa nich síce naznačuje snahu o zlepšenie podnikateľského prostredia, ale úvahy o zavedení osobitného odvodu pre obchodné reťazce, zvláštne štátne stimuly pre kúpeľníctvo, snahy o zvýšenie podielu slovenských potravín na domácom trhu vedú presne opačným smerom. K diskriminácii a protekcionizmu.

 

Liberálom v programe chýba napríklad liberalizácia Zákonníka práce pre ľahšie zamestnávanie, dokončenie projektu UNITAS, systematické znižovanie daní a odvodov, či reforma štátnej správy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies