Strana SaS podáva trestné oznámenie, nepozdáva sa jej pridelenie eurofondov firme Termonova

NETKY.SK • 1 December 2015, 11:30 • 2 min
Strana SaS podáva trestné oznámenie, nepozdáva sa jej pridelenie eurofondov firme Termonova

BRATISLAVA - Opozičnej politickej strane Sloboda a Solidarita (SaS) sa nepozdáva pridelenie eurofondov teplárenskej spoločnosti Termonova so sídlom v Novej Dubnici. Podpredseda SaS Ľubomír Galko, timlíder SaS pre energetiku Karol Galek a člen SaS Tibor Kramár už podali trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu subvenčného podvodu.

slovakia

left justify in out

Podľa nich mala spoločnosť Termonova získať v minulom roku od štátu v rámci Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast dotáciu cez nenávratný finančný príspevok vo výške viac ako 2 milióny eur napriek tomu, že nesplnila stanovené podmienky.


Cieľom projektu bolo vybudovanie 20 kompaktných odovzdávacích staníc tepla. "V rámci stanovených podmienok musel žiadateľ okrem iného doložiť, že je vlastníkom nehnuteľností, na ktorých bude projekt realizovať. Spoločnosť peniaze získala napriek tomu, že nepreukázala právny vzťah k nehnuteľnostiam, v ktorých mali byť tieto nové stanice vybudované a nemala ani potrebné stavebné povolenie mesta,“ upozornili členovia SaS. Tí dokonca tvrdia, že nie je vylúčené, že osoba, ktorá o poskytnutí príspevku rozhodla, o nesplnení podmienok vedela. "V takom prípade by išlo o naplnenie samostatnej skutkovej podstaty trestného činu subvenčného podvodu veľkého rozsahu, kde je trestná sadzba desať až pätnásť rokov,“ konštatovali liberáli. Nenávratný finančný príspevok pridelila Slovenská inovačná a energetická agentúra, ktorá patrí pod Ministerstvo hospodárstva SR, spoločnosti Termonova v minulom roku.


Novodubnickí teplári odmietajú, že by sa niekedy dopustili akéhokoľvek protiprávneho konania. "Máme platné stavebné povolenie na rekonštrukcia tepelných rozvodov v meste Nová Dubnica a stavbu realizujeme riadne, v súlade so schváleným projektom. Domnievame sa, že celé stanovisko SaS je len súčasťou ich predvolebnej kampane, ktorej sa naša spoločnosť odmieta zúčastniť,“ reagoval pre portál vEnergetike.sk predseda predstavenstva firmy Termonova Štefan Smrekovský. Firma tvrdí, že doposiaľ nečerpala nijaké dotácie zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry na spomínaný projekt a všetky náklady vynaložené na realizáciu stavby hradí z vlastných zdrojov.


Podľa Smrekovského by mohlo ísť v tomto prípade dokonca o osobnú pomstu člena SaS Tibora Kramára. Ten sa totiž môže mstiť za to, že teplárenská spoločnosť Termonova, ako dotknutý orgán v stavebnom konaní, vydala občianskemu združeniu EDEN “Súkromná základná škola“ negatívne stanovisko k povoleniu výstavby individuálneho zdroja tepla. Občianske združenie má pritom zastupovať osoba blízka člena SaS Kramára.


Spoločnosť Termonova plánuje podať trestné oznámenie na skupinu politikov. "Nakoľko sme toho názoru, že oficiálnym vyjadrením politickej strany SaS dochádza k poškodzovaniu dobrého mena našej spoločnosti, to je spôsobilé nás v značnej miere poškodiť v podnikaní ako aj skutočnosť, že trestným oznámením pána Galka a spol. došlo k lživému obvineniu iného z trestného činu, podá naša spoločnosť oznámenie pre podozrenie z naplnenia viacerých skutkových podstát upravených osobitnou častou trestného zákona,“ uzavrel Smrekovský. Akciová spoločnosť Termonova, ktorá bola založená v roku 2002, prevádzkuje centrálne zásobovanie teplom v Novej Dubnici. Všetko teplo a elektrinu vyrába z obnoviteľných zdrojov. Nepoužíva na ich výrobu plyn, ale len lokálnu odpadnú biomasu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies