Strana SaS navrhuje transformáciu štátnych nemocníc

NETKY.SK • 19 Január 2016, 14:42 • 2 min
Strana SaS navrhuje transformáciu štátnych nemocníc

BRATISLAVA - Koncové univerzitné nemocnice by sa mali podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) transformovať na akciové spoločnosti.

slovakia

left justify in out

Podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka by sa takýmto spôsobom z nich stali štandardné podnikateľské subjekty s riadnym účtovníctvom. Strana navrhuje aj odpolitizovanie manažérov týchto nemocníc. "Manažéri štátnych nemocníc musia byť vybraní v riadnych konkurzoch a ich výkonnosť musí byť meraná tak, ako je meraný výkon vrcholného manažmentu v ktorejkoľvek obchodnej spoločnosti," dodal Galko.


V dozorných radách by podľa neho nemali chýbať zástupcovia organizácií na ochranu pacientov, zástupcovia odbornej verejnosti, lekárov, či sestier. Spomínanými dvoma opatreniami sa podľa Galka vytvoria systémové predpoklady na kvalitné poskytovanie zdravotnej starostlivosti pri rozumných nákladoch.
Zásadné systémové opatrenia však podľa SaS chýbajú a predseda vlády Robert Fico presadzuje to, čo je vidno na prvý pohľad. "Teda marketing namiesto riešení. Veď to aj sám povedal, že vláda uvoľnila peniaze na rekonštrukciu vstupných hál nemocníc. Robert Fico presne vystihol, keď komentoval, čo sa má opraviť z tridsiatich miliónov, ktoré dá vláda nemocniciam. Ako povedal, je to to, čo je prvé, s čím sa pacient stretáva po príchode do nemocničného prostredia. Presne tak. Peniaze a energia vlády idú na to, čo volič vidí na prvý pohľad,“ zhodnotil poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre verejné financie Eugen Jurzyca.


Strana SaS má v programe opatrenia, ktoré podľa nej dokážu zvýšiť efektívnosť zdravotníctva. "Napríklad platba za diagnózu (DRG), eHealth, zadefinovanie zákonného nárok na rozsah zdravotnej starostlivosti, na takzvaný základný balík, presadenie povinnosti merania a zverejňovania údajov o zdravotnej starostlivosti jednotlivých poskytovateľov s transparentnou tvorbou rebríčkov v jednotlivých parametroch, slúžiace informovanosti občanov i podpore konkurencie medzi poskytovateľmi s cieľom zvyšovať kvalitu poskytovaných služieb," vymenoval poslanec NR SR a tímlíder strany pre zdravotníctvo Peter Osuský.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies