Strana rómskej únie: Zásah v Moldave nad Bodvou pripomína gestapácke praktiky

NETKY.SK • 21 Jún 2013, 11:39 • 2 min
Strana rómskej únie: Zásah v Moldave nad Bodvou pripomína gestapácke praktiky

BRATISLAVA - Strana rómskej únie na Slovensku vyzýva ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby dôsledne vyšetril policajný zásah v osade v Moldave nad Bodvou zo stredy 19. júna.

slovakia

left justify in out

Predseda strany František Tanko na dnešnom brífingu pred ministerstvom vnútra povedal, že akcia nebola adekvátna. Strana plánuje podať trestné oznámenie a písomne sa chce obrátiť aj na inšpekciu ministerstva vnútra.

Podľa združenia ETP, ktoré sa venuje Rómom, prišli policajní kukláči do osady v stredu popoludní a začali robiť prehliadku obydlí. Polícia hovorí o plánovanej pátracej akcii, ktorá bola okrem Moldavy nad Bodvou aj v obci Drienovec. Spolu zasahovalo 63 policajtov, ktorí predviedli 15 osôb. Totožnosť chceli zistiť u ôsmich ľudí, piatich riešili pre priestupok a ďalších dvoch pre podozrenie z trestného činu útoku na verejného činiteľa. „Títo dvaja muži z Drienovca boli toho istého dňa aj obvinení z tohto skutku,“ uviedla košická policajná hovorkyňa Jana Mésarová. Podľa jej slov sa jeden z dvojice po útoku na policajta ukryl v dome. „Neskôr však so sekerou v ruke vyskočil von oknom, sekerou zaútočil na hlavu jedného z policajtov, ktorý bol v tom čase k nemu otočený chrbtom, a ten v poslednej chvíli útok odvrátil rukou,“ opísala Mésarová. Ako dodala, policajt utrpel sečné zranenie, ktoré si vyžiadalo niekoľko stehov a jeho práceneschopnosť. Tanko si myslí, že to je celé nafúknutá bublina. Róm by podľa neho na policajta sekerou nezaútočil, pretože vie, čo ho čaká. 

Združenie tvrdí, že osadníci nekládli odpor, napriek tomu boli viacerí podľa ETP zranení. Tanko tiež hovorí o brutálnom zásahu, ktorý pripomína gestapácke praktiky. Údajne sa pri akcii zranilo aj niekoľkotýždňové bábätko, ktoré malo upadnúť do bezvedomia. Jeho stav je podľa Tankových slov nezmenený. Dodáva, že do bezvedomia údajne upadlo po tom, ako policajti v "chyži" použili kaser. „Po zásahu muselo byť ošetrené jednotkou rýchlej zdravotníckej pomoci a hospitalizované,“ napísalo združenie ETP v stanovisku. „Dôrazne popierame zranenie maloletého dieťaťa, ktoré je prezentované v masovokomunikačných prostriedkoch ako dôsledok tejto policajnej akcie,“ reagovala Mésarová. 

Tanko hovorí, že polícia sa bude brániť všetkými možnými prostriedkami a bude trvať na svojej pravde, aj keby to tak nebolo. Celú vec podľa neho nemožno zamiesť pod koberec. Aj preto mimovládne organizácie chystajú na budúci týždeň protestné zhromaždenie pred ministerstvom vnútra, informoval Tanko. 

Polícia odmieta, že by policajná akcia zo stredy súvisela s incidentom v osade, ktorý sa stal ešte v sobotu 15. júna. „Hlavní útočníci z tohto incidentu sú trestne stíhaní, jeden z nich dokonca väzobne,“ uviedla Mésarová. Pri potýčke s políciou vtedy poškodili policajné auto. Združenie ETP Slovensko – Centrum pre trvalo udržateľný rozvoj požiada o prešetrenie stredajšieho zásahu inšpekciu ministerstva vnútra. Hovorkyňa rezortu vnútra Lucia Garajová pre agentúru SITA napísala, že v súvislosti s policajnou akciou prijala ministerská Sekcia kontroly a inšpekčnej služby jedno trestné oznámenie. Osoba, ktorá ho podávala, nebola podľa Garajovej priamym svedkom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona