Strana Obyčajných ľudí chce rozšíriť postihovanie sprenevery

NETKY.SK • 7 Júl 2015, 10:27 • 2 min
Strana Obyčajných ľudí chce rozšíriť postihovanie sprenevery

BRATISLAVA - Rozšíriť postihovanie sprenevery navrhujú v novele Trestného zákona poslanci hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Miroslav Kadúc a Eva Horváthová.

slovakia

left justify in out

Opoziční poslanci chcú do zákona zaviesť pojem „iná majetková hodnota“ a rozšíriť oň skutkovú podstatu trestného činu sprenevery. Inou majetkovou hodnotou sú napríklad peňažné prostriedky uložené na účte v banke, majetkové práva a záväzky (pohľadávky), výsledky tvorivej ľudskej činnosti ako autorské diela alebo tzv. know how.

 

Poslanci Kadúc a Horváthová poukazujú na to, že terajšia legislatíva nedostatočne vymedzuje spôsob páchania trestného činu sprenevery. "Konkrétne ide o prípady, v ktorých bola páchateľovi zverená vec, ktorá však svojím charakterom nespadá pod definíciu veci v zmysle Trestného zákona. Na základe uvedeného nedostatku tak nebolo možné posúdiť spáchaný skutok ako trestný čin sprenevery, respektíve orgány činné v trestnom konaní spáchaný skutok neposudzovali vôbec ako trestný čin, a to aj napriek jeho škodlivosti a rozsahu spáchanej škody, ktoré podľa zásad trestného práva spadajú pod trestnoprávnu ochranu," vysvetľujú.

 

Podľa Trestného zákona vecou sa rozumie: hnuteľná vec alebo nehnuteľná vec, byt alebo nebytový priestor, zviera, ovládateľná prírodná sila alebo energia, alebo cenný papier bez ohľadu na jeho podobu. Za vec sa tiež považuje nehmotná informácia, dáta výpočtovej techniky alebo obrazový záznam na technickom nosiči.

 

Trestný zákon však podľa poslancov OĽaNO opomína pojem „iná majetková hodnota“ a jeho význam, ktorý je v slovenskom právnom poriadku ustálený v oblasti tak občianskeho, ako aj obchodného práva. Takouto hodnotou sú najmä majetkové práva a záväzky (napríklad pohľadávky), ďalej napríklad peňažné prostriedky uložené na účte v banke, ale tiež výsledky tvorivej ľudskej činnosti ako autorské dielo alebo tzv. know how.


Zákonodarcovia obyčajných ľudí sú presvedčení, že iné majetkové hodnoty sú z hľadiska hodnotového významu rovnoprávne s vecami, a preto je potrebné chrániť ich rovnako ako veci aj na trestnoprávnej úrovni. Návrhom sa bude parlament zaoberať na septembrovej schôdzi. Poslanci OĽaNO identickú novelu už do parlamentu predkladali, národná rada ju začiatkom roka neschválila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies