Strana NAJ chce vyššie dôchodky, mzdy, nižšie dane aj modernejšie nemocnice

NETKY.SK • 3 Júl 2017, 12:16 • 2 min
Strana NAJ chce vyššie dôchodky, mzdy, nižšie dane aj modernejšie nemocnice

BRATISLAVA - Modernizácia štátnych nemocníc, minimálny dôchodok aj mzda 550 eur, viac slovenských výrobkov v obchodoch či nižšie dane a odvody. To sú niektoré z opatrení, ktoré sľubuje novovzniknutá strana Nezávislosť a Jednota (NAJ). Ministerstvo vnútra ju zaregistrovalo 23. júna. Predstavil ich dnes predseda strany Viktor Béreš spolu so svojím tímom. Za prioritu označil zdravotníctvo.

slovakia

left justify in out

"Zmodernizujeme štátne nemocnice na úroveň tretieho tisícročia," uviedol Béreš. Mieni tiež zaviesť minimálny dôchodok na úrovni 550 eur. V takejto výške by mala byť aj minimálna mzda s tým, že do troch rokov sľubuje strana nárast minimálnej mzdy na 1000 eur.

 

Zvýšiť chce aj opatrovateľský i rodičovský príspevok a dôchodcom dať nárok na jeden liečebný týždeň zadarmo. NAJ ďalej sľubuje zmenu metodiky vyučovania v školách a nemieni podporovať súkromné školy.

 

Avizuje tiež nižšie dane a odvody. Mieni podporovať malých a stredných podnikateľov a živnostníkov. Do obchodu chce dostať viac slovenských výrobkov a zriadiť štátno-súkromné farmy. Tie mieni NAJ založiť v okresoch s vysokou nezamestnanosťou a zároveň plánuje podporovať agroturistiku.

 

Predseda hovorí aj o stavaní nájomných bytov s nízkym nájomným. "Založíme prvú štátnu stavebnú spoločnosť. Stavať bude nielen nájomné byty, ale aj diaľnice," doplnil Béreš. V tejto spoločnosti by podľa jeho predstavy mali pracovať väzni. "Máme ambície zapojiť väzňov do práce," podotkol.

 

NAJ chce tiež postaviť tri nové väznice a posadiť za mreže všetky "Gorily". Žiada tiež zrušiť zmluvy medzi štátom a firmami oligarchov a chce skonfiškovať majetky zbohatlíkom, ktorí nelegálne nadobudli svoj majetok. Zároveň mieni zriadiť Špecializovaný súd II. stupňa, zaviesť hmotnú zodpovednosť členov vlády a vedúcich štátnych úradníkov a vybudovať energetickú sebestačnosť.

 

Béreš predstavil aj svoj tím. Expertom na školstvo je v ňom Adam Šepetka, na hospodárstvo a financie Anton Gajdoš, na kultúru a osvetu Peter Kocai. Zástupcu v tíme majú aj manuálne pracujúci ľudia, je ním Roman Hílek.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies