Strana Most-Híd pracuje na úprave zákona o dvojjazyčných tabuliach

NETKY.SK • 17 Marec 2014, 13:55 • 2 min
Strana Most-Híd pracuje na úprave zákona o dvojjazyčných tabuliach

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy podľa Árpáda Érseka návrh v princípe neodmieta, poslanci Mosta-Híd sa ho snažia upraviť do konečnej podoby, ktorá by čo najviac vyhovovala rezortu dopravy ako aj občanom v regiónoch.

slovakia

left justify in out

Opozičný Most-Híd pracuje na úprave novely zákona o dráhach, v ktorej navrhuje umiestnenie dvojjazyčných tabúľ na vlakové zastávky v obciach, kde žije minimálne 20 percent príslušníkov národnostnej menšiny. Poslanec Mosta-Híd Árpád Érsek dnes novinárov informoval, že ministerstvo dopravy návrh v princípe neodmieta. Poslanci Mosta-Híd sa ho teraz snažia upraviť do konečnej podoby, ktorá by čo najviac vyhovovala rezortu dopravy ako aj občanom v regiónoch. "V druhom čítaní predložíme pozmeňujúci návrh, aby sa dvojjazyčné tabule umiestňovali aj na zastávkach mimo hlavných vlakových staníc v obciach. Napríklad Komárno má štyri zastávky," priblížil Érsek. Pripomenul, že finančné nároky na zmenu sú z pohľadu štátu zanedbateľné, výroba tabúľ pre 144 obcí podľa Mosta-Híd vyjde približne na 17 tisíc eur.

 

Poslanec rovnako upozornil, že ide iba o osadenie ďalšej tabule v jazyku menšiny na železničných zastávkach, žiadne ďalšie zmeny sa neplánujú, nebude sa napríklad meniť cestovný poriadok. Voči občanom menšín podľa Érseka ide o prejav dobrej vôle, dvojjazyčné názvy staníc väčšinovému národu neškodia a menšina sa cíti komfortnejšie. 

 

Poslanci strany Most-Híd predložili do parlamentu návrh novely zákona o dráhach, v ktorej navrhujú umiestnenie dvojjazyčných tabúľ. „Je to vykonávací predpis zákona. Ide nám len o to, aby sme dokázali, že sme to mysleli vážne, keď sme prijali za vlády Ivety Radičovej zákon o používaní menšinových jazykov. To nikomu neuberie a ani nepridá. Je to prejav vôle,“ povedal predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Novela strany Most-Híd vychádza zo zákona o používaní menšinových jazykov, ktorý dvojjazyčné tabule na železnici dovoľuje. „Zo začiatku aj premiér Robert Fico vyhlasoval, že bude zachované status quo. Železnice sa však vyjadrili, že bez zmeny zákona tabule nevedia vyvesiť. Predkladáme teda do NR SR zákon, ktorý bude vykonávacím zákonom k zákonu o používaní menšinových jazykov,“ konštatoval Bugár. Dvojjazyčné tabule by mali byť umiestnené približne v 144 obciach, kde žije minimálne 20-percentná maďarská, rusínska či nemecká menšina. Tabule by mali stáť do 18 000 eur, ktoré by mali byť vyčlenené z rozpočtu ministerstva dopravy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies