Strana Le Penovej navrhne na prezidentského kandidáta premiéra Vallsa

NETKY.SK • 2 December 2016, 17:16 • 2 min
Strana Le Penovej navrhne na prezidentského kandidáta premiéra  Vallsa

PARÍŽ - Francúzska ultrapravicová prezidentská kandidátka Marine Le Penová povedala, že jarné voľby postavia nacionalistov a patriotov, medzi ktorých zaradila aj seba, proti tým, ktorí sú za globalizáciu, Európsku úniu a imigráciu.

slovakia

left justify in out

Hovorila na výročnom konskom trhu neďaleko Paríža, kde si nasadila kovbojský klobúk a nasadla na koňa. V reakcii na štvrtkové rozhodnutie socialistického prezidenta Francoisa Hollanda neusiľovať sa o druhý mandát povedala, že to nezmení jej stratégiu.

 

Le Penová predpovedala, že prezidentským kandidátom socialistov bude premiér Manuel Valls, ktorý bude čeliť jej a konzervatívnemu expremiérovi Francoisovi Fillonovi, ktorý zvíťazil v primárkach pravice.

"Neverím rozdeleniu na ľavicu - pravicu. Na jednej strane sú nacionalisti, patrioti. Na druhej globalizátori, obhajcovia EÚ a ... imigrácie."

 

Valls dnes pochválil Hollandovo rozhodnutie nekandidovať a bránil výsledky jeho práce v oblasti ekonomiky s tým, že sa mieni uchádzať o prezidentskú funkciu tak, ako mnohí predpokladali. "Musíme brániť Hollandove kroky, a ja to urobím, tak ako to robím neúnavne v rámci svojich povinností od roku 2012," povedal dnes Valls v prejave vo východofrancúzskom meste Nancy.

 

Valls bol Hollandovým ministrom vnútra v rokoch 2012-2014, kedy sa stal francúzskym premiérom. Dnes povedal, že Hollande vždy prioritne presadzoval "všeobecný záujem Francúzska" a "jednotu" a vyzdvihol ho za "výber, ktorý nebol jednoduchý" a ako človeka, ktorý "si zaslúži úctu".

 

Hollande oznámil svoje rozhodnutie nekandidovať v televíznom príhovore vo štvrtok večer. Nepovedal však, či podporí Vallsa alebo nejakého iného prezidentského kandidáta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona