Strana kosovského premiéra Thaciho zvíťazila v predčasných parlamentných voľbách

NETKY.SK • 26 Jún 2014, 16:53 • 2 min
Strana kosovského premiéra Thaciho zvíťazila v predčasných parlamentných voľbách

PRIŠTINA - Vládnuca Demokratická strana Kosova (PDK) premiéra Hashima Thaciho zvíťazila so ziskom 30,38 percenta hlasov v predčasných parlamentných voľbách konaných 8. júna. Vyplýva to z konečných výsledkov hlasovania, o ktorých dnes informovala televízna stanica RTK.

slovakia

left justify in out

Podľa nich skončila na druhom mieste najsilnejšia opozičná strana Demokratická liga Kosova (LDK) so ziskom 25,24 percenta hlasov, kým radikálov z hnutia Sebaurčenie (Vetevendosje) podporilo 13,59 percenta voličov.

 

Za Alianciu pre budúcnosť Kosova (AAK) niekdajšieho veliteľa Kosovskej oslobodzovacej armády Ramusha Haradinaja hlasovalo 9,54 percenta voličov. Zoskupenie Srpska, zastupujúce záujmy srbskej komunity, získalo 5,22 percenta hlasov, čo zabezpečí Srbom viac ako desať ústavou garantovaných kresiel v kosovskom parlamente. Hranicu zvoliteľnosti prekonala so ziskom 5,15 percenta hlasov aj Iniciatíva za Kosovo Fatmira Limaja.

 

Podľa denníka Zeri by PDK mala mať v 120-člennom novom parlamente 37 poslancov, LDK pripadne 30 mandátov, Sebaurčeniu 16, AAK bude mať v parlamente 11 a Iniciatíva za Kosovo šesť zástupcov. Predstavitelia rôznych menšín, vrátane srbskej, obsadia celkove 20 kresiel.

 

Nárok na poverenie zostaviť novú kosovskú vládu si nerobí iba doterajší premiér Hashim Thaci, ktorého strana vo voľbách zvíťazila. Rovnaké očakávania majú aj lídri  LDK, AAK a Iniciatívy za Kosovo, na ktoré pripadlo  takmer 40 percent hlasov. Dohoda o ich vzájomnej koaličnej spolupráci sa zrodila ešte 10. júna.

 

Kosovská prezidentka Atifete Jahjagová sa už skôr obrátila na ústavný súd, keďže podľa článku 84 kosovskej ústavy musí hlava štátu poveriť zostavením vlády víťaznú stanu. Podľa článku 95 by sa však dezignovaným premiérom mal stať politik, ktorý má za sebou väčšinu potrebnú na zostavenie vlády, čo zatiaľ zrejme nemá ani jeden z dvoch ašpirujúcich táborov.

 

Verdikt ústavných sudcov sa očakáva na budúci týždeň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies