Strana jemenského exprezidenta súhlasí s mierovým plánom, Hádí jej neverí

NETKY.SK • 7 Október 2015, 10:38 • 2 min
Strana jemenského exprezidenta súhlasí s mierovým plánom, Hádí jej neverí

SANÁ - Strana bývalého jemenského prezidenta dnes formou e-mailu oznámila, že prijíma mierový plán, ktorý bol prijatý pod dohľadom OSN na rokovaniach v Ománe. Ako informovala agentúra Reuters, súhlas s mierovým plánom dal Všeobecný ľudový kongres, ktorý je stranou bývalého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha - jednej z kľúčových postáv občianskej vojny v Jemene.

slovakia

left justify in out

Po boku jednotiek lojálnych Sálihovi proti vládnym silám podporovaným aj koalíciou krajín Perzského zálivu bojuje aj šiitské vzbúrenecké hnutie húsíov. Kongres vo svojom vyhlásení zopakoval, že podporuje ukončenie násilností a nebude už brániť mierovému riešeniu krízy v Jemene. Súčasný jemenský prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí, podporovaný koalíciou vedenou Saudskou Arábiou, vylúčil dohodu o spôsoboch urovnania kríza v krajine, kým húsíovia a jednotky verné Sálihovi nepristúpia k implementácii rezolúcie OSN o ich stiahnutí sa z obsadených miest a zložení zbraní.

 

Reuters však tiež pripomenul Hádího slová, že jeho vláda sa pridá k rokovaniam pod dohľadnom OSN, ak húsíovia verejne akceptujú rezolúciu OSN. Všeobecný ľudový kongres vo svojom vyhlásení oznamuje, že akákoľvek implementácia rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 2216 musí byť v súlade s operačnými mechanizmami odsúhlasenými vopred zainteresovanými stranami, čo by podľa Reuters mohlo znamenať, že prijatiu rezolúcie by malo predchádzať schválenie všeobecnej dohody.

 

Provládne jednotky podporované koalíciou arabských štátov Perzského zálivu v posledných týždňoch vytlačili húsíov a Sálihovi verné oddiely z druhého najväčšieho mesta krajiny - z prístavu Aden. Znovu ovládli aj rozsiahle územia na juhu Jemenu a podnikli ofenzívu východe od hlavného mesta Saná. Štáty Perzského zálivu i Hádí už viackrát vyhlásili, že neveria prísľubom Sáliha a vedenia húsíov, že budú plniť mierovú dohodu, pretože od začiatku prechodného obdobia od Sálihovej vlády ignorovali všetky politické dohody. V situácii politickej neistoty medzinárodné humanitárne organizácie upozorňujú na to, že ozbrojený konflikt v Jemene pripravil o život viac ako 5000 ľudí a blokáda zo strany koaličných síl doviedla krajinu na pokraj hladomoru.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies