Straky nekradnú lesklé predmety

NETKY.SK • 16 August 2014, 13:15 • 2 min
Straky nekradnú lesklé predmety

BRATISLAVA - Britskí vedci vyvrátili známy mýtus o tom, že straky obyčajné (Pica pica) priťahujú lesklé predmety.

slovakia

left justify in out

Podľa psychologičky Toni Shephard z University of Exeter a jej kolegov sa v skutočnosti straky lesklých predmetov boja, a to pravdepodobne z dôvodu, že ide o objekty, ktoré nepoznajú a považujú ich za nebezpečné.


Vedci dospeli k tomuto záveru pomocou experimentu, v ktorom neďaleko kôpky orechov umiestnili kôpku lesklých predmetov, ako napríklad skrutky alebo kúsky alobalu vyformované do rôznych tvarov, a tiež kôpku tých istých predmetov natretých nelesklou modrou farbou. Zo 64 pokusov si straky vybrali lesklý predmet iba dva razy, pričom ho hneď na to pustili. V ostatných prípadoch si lesklé aj modré predmety nevšímali alebo sa im vyhýbali, pričom v ich prítomnosti často zožrali menej orechov.

 

"Neobjavili sme žiadne dôkazy o tom, že by straky priťahovali lesklé predmety. Naopak, všetky cudzie predmety v nich vyvolali reakcie naznačujúce strach z nových vecí. Myslíme si, že ľudia si všimnú, keď straky občasne vezmú nejaký lesklý predmet, pretože si myslia, že sa strakám takéto veci páčia. Keď však straky prídu do kontaktu s nejakými inými predmetmi, tak si to ľudia nevšimnú. Mýtus o strakách je preto podľa nás založený na generalizovaní a anekdotách a nie na dôkazoch," uviedla Shephard s tým, že s kolegami na internete našla iba dva publikované prípady o tom, ako straky ukradli nejaký lesklý predmet.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona