Štrajkujúci učitelia z prievidzských škôl strávili dopoludnie v kníhkupectve

NETKY.SK • 26 Január 2016, 13:39 • 2 min
Štrajkujúci učitelia z prievidzských škôl strávili dopoludnie v kníhkupectve

PRIEVIDZA - Časť štrajkujúcich pedagógov z trojice prievidzských škôl - Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského, Piaristickej spojenej školy Františka Hanáka a Obchodnej akadémie, strávili dnešné dopoludnie listovaním kníh v kníhkupectve.

slovakia

left justify in out

Chceli tým upozorniť na to, že učitelia nemajú financie na to, aby si kúpili knihy, ktoré by chceli. Akciu zorganizovali na odporúčanie Iniciatívy slovenských učiteľov. "Sme radi, že Iniciatíva slovenských učiteľov vyšla s touto aktivitou a že sa jej môžeme zúčastniť. Požiadavky, ktoré majú formulované sú jasné, sú zreteľné, súhlasíme s nimi a v podstate by možno z našej strany bolo aj chybou nevyužiť túto príležitosť," zdôvodnil účasť pedagógov Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského v štrajku jeho koordinátor na tejto škole a učiteľ Bohdan Cagáň.

 

Spresnil, že požiadavky pedagógov sú tri, pričom prvá z nich je viazaná na výšku platu, ktorá má dorovnať určitú hladinu formulovanú vládou. "Druhá požiadavka bola viazaná na zvýšenie dotácií do školstva a tretia bola viazaná na vysokoškolské vzdelávanie pedagógov," doplnil.

 

Priemerný plat pedagógov v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) podľa jeho predsedu Jaroslava Bašku (Smer-SD) dosahuje 1050 eur. Podľa Cagáňa, každé priemerné číslo je abstraktným, pričom v tých sumách sú zarátané aj platy riaditeľov. Tiež dodal, že väčšina učiteľov je už vyššieho veku, čiže majú vyššie platy. "Je však množstvo učiteľov, ktorí tento plat nedosahujú," poznamenal.

 

K štrajkujúcim pedagógom sa pripojila aj časť zamestnancov piaristickej školy. "Už 22 rokov po revolúcii stále cítime, že so školstvom sa nič nedeje. V pondelok (25. 1.) sme boli na mítingu v Bratislave a tam sme si až uvedomili, že za 22 rokov tu bolo 16 ministrov školstva. Každý minister prinesie čosi nové a my to pociťujeme ako prispôsobovanie sa, ďalšie papierovačky, ďalšie problémy, ktoré máme a nemôžeme spokojne učiť," objasnila dôvody zapojenia sa do štrajku vedúca vychovávateľka na tejto škole Alžbeta Chovancová.

 

Trojica prievidzských škôl funguje počas štrajku v obmedzenom režime. "Ja rešpektujem legitímne právo učiteľov na prejav svojej vôle a teda na štrajk. A keď mi oznámili, že štrajkovať budú, tak nemám žiadnu inú možnosť, ako to akceptovať," povedala riaditeľka Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského a poslankyňa za TSK Eleonóra Porubcová.

 

Priblížila, že v škole zostala o dosť menej ako polovica učiteľov, v pondelok 25. januára ich bolo 25. "A keďže máme 34 tried, je nemysliteľné, aby sme učili vo všetkých triedach. Pôvodne sme to chceli robiť tak, že vlastne spravíme aj taký akoby nejaký dozor, ale potom sme si povedali, že je to hlúposť, že radšej zabezpečíme trom ročníkom plus osemročnému gymnáziu vyučovanie, ktoré má zmysel. A vždy jeden ročník nechať doma. Takto tie deti prestriedame," ozrejmila. Škola sa chce podľa Porubcovej slov prioritne venovať štvrtákom, ktorých treba pripraviť na maturity a bude sa snažiť zamestnať prvé ročníky osemročného gymnázia a prvákov, ktorí ešte plnia povinnú školskú dochádzku.

 

"Musím uznať, že Trenčiansky samosprávny kraj sa v tomto volebnom období naozaj školstvu venuje, ale celkovo máme stále pocit, že učiteľ je niekto, kto v tejto spoločnosti len prežíva, nie je to dôstojný status pre ľudí, ktorí sa chcú vzdelávať, chcú cestovať. Myslím si, že úhrnne by sa malo školstvu a učiteľom venovať oveľa viac priestoru, aj záujmu i všetkého ostatného," dodala v súvislosti s postavením školstva v štáte Porubcová.

 

Ako avizoval Cagáň, minimálne polovica pedagógov z prievidzského gymnázia je pripravená zotrvať v štrajku až do jeho úplného odvolania. Prievidzskí pedagógovia plánujú aj ďalšie akcie podobného charakteru.

 

Naopak, do štrajku sa v okrese Prievidza, mimo iných, nezapojila Základná škola s Materskou školou v Bojniciach, ako pre TASR svoje rozhodnutie zdôvodnili pedagógovia, súhlasia so stanoviskom odborového zväzu, že načasovanie štrajku je nevhodné, avšak požiadavky štrajkujúcich sú oprávnené.

 

Do štrajku sa v TSK podľa údajov na webovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov zapojili pedagógovia z okolo 60 škôl, pričom vzdelávanie deťom v kraji poskytuje na základe údajov z ministerstva školstva celkovo 834 škôl. K 25. januáru ich zostalo kvôli štrajku zatvorených sedem, čo je 0,84 % z celkového počtu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies