Štrajkujúci učitelia protestovali v Buenos Aires

NETKY.SK • 23 Marec 2017, 08:22 • 2 min
Štrajkujúci učitelia protestovali v Buenos Aires

BUENOS AIRES - Desiatky tisíc argentínskych učiteľov sa v stredu zúčastnili na protestnom pochode v hlavnom meste v rámci celoštátneho štrajku. Odbory združujúce učiteľov zo súkromných i verejných škôl požadujú od vlády prezidenta Mauricia Macriho 35-percentné zvýšenie miezd ako kompenzáciu vysokej inflácie spotrebiteľských cien v Argentíne.

slovakia

left justify in out

Minuloročná inflácia dosiahla 40 percent. Provinčné orgány ponúkajú učiteľom zvýšenie miezd zhruba polovičné v porovnaní s ich požiadavkou - ponuka sa líši región od regiónu.

 

Učitelia začali prvýkrát štrajkovať 6. marca, čo viedlo k odkladu začiatku vyučovania pre milióny detí a mimoriadne silno zasiahlo najmä verejné školy. Niekde už štrajk ukončili, v niektorých provinciách obnovili vyučovanie po štyroch dňoch štrajku, inde štrajkujú ďalej.

 

Demonštranti v stredu zablokovali hlavné triedy v Buenos Aires a zhromaždili sa pred prezidentským palácom. Prezident Macri štrajk kritizoval, označil ho za politicky motivovaný pred októbrovými parlamentnými voľbami.

 

Macri prepustil desiatky tisíc zamestnancov verejnej správy a zredukoval dotácie pre podniky verejných služieb, aby znížil štátne výdavky. Jeho reštriktívne opatrenia vyvolali nepokoje v krajine, ktorá má dlhú tradíciu poskytovania pracovných príležitostí v štátnom sektore a rozličných benefitov.

 

Najväčší argentínsky odborový zväz vyzval na celoštátny štrajk 6. apríla.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies