Štrajkujúce sestry prijali dnešný návrh premiéra, v Žiline sa vracajú do práce

NETKY.SK • 5 Február 2016, 19:24 • 2 min
Štrajkujúce sestry prijali dnešný návrh premiéra, v Žiline sa vracajú do práce

BRATISLAVA – Sestry a pôrodné asistentky súhlasia s návrhom premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby sa sestry vo výpovediach vrátili naspäť do práce.

slovakia

left justify in out

Žiadajú však od neho splnenie niektorých podmienok. Garantovať im to má písomne. Povedala to dnes na brífingu v Bratislave šéfka sesterských odborov Monika Kavecká.

 

Podmienky sa podľa nej budú týkať len sestier, ktoré sú k dnešnému dňu vo výpovediach. Medzi nimi má byť napríklad pracovná zmluva na dobu neurčitú s uvedením miesta pracoviska a na pôvodnú pracovnú pozíciu. Žiadajú tiež dodržiavanie personálnych normatívov vo všetkých nemocniciach a garanciu vyšších platov, ako im priniesol od tohto roku nový zákon.

 

Sestry vyzvali premiéra, aby sa v čo najkratšom čase začali rokovania o konkrétnych podmienkach návratu sestier v nemocniciach v Prešove, Žiline, Trnave, Trenčíne, Martine, Trstenej, Dolnom Kubíne, Čadci, Bojniciach a Košiciach. "Zástupkyne sestier sú pripravené na rokovania aj počas víkendu," podotkla Kavecká. Sestry sa podľa nej do nemocníc nevrátia bez toho, aby mali podpísané pracovné zmluvy s dohodami.

 

Kavecká nevedela presne povedať, čo bude so sestrami, ktoré už nemocnice začali prijímať namiesto tých vo výpovedi. Myslí si však, že vzhľadom na "súčasné dodržiavanie personálnych normatívov" bude aj potrebné, aby tam zostali. Sesterské odbory a komora chcú podľa nej len to, aby boli sestry v zamestnaní spokojné.

 

Premiér dnes vyzval sestry, aby sa vrátili naspäť k pacientom. Podľa jeho slov by to ľudsky privítal. "Ak prídu naspäť, aj tie dni, ktoré nie sú v zamestnaní, by im boli preplatené. Jednoducho, ako keby sa nič nestalo. Budú pokračovať ďalej v práci," uviedol.

 

V žilinskej nemocnici nastupuje späť do práce 28 sestier 


Naspäť do zamestnania nastupuje v žilinskej nemocnici 28 sestier. Osobne si prevzali nové platové dekréty. TASR o tom informoval hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla.


Zareagovali podľa neho na slová ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD), ktorý bol osobne v nemocnici vo štvrtok (4.2.). Vyzval ich, aby sa o podmienkach práce a platovom dekréte individuálne presvedčili na personálnom oddelení nemocnice.

"Minister si veľmi váži rozhodnutie vrátiť sa k pacientom," dodal hovorca. Z nemocnice odišlo 1. februára okolo 170 sestier.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies