Štrajkový výbor dnes rozhodne, či školy zostanú zavreté

NETKY.SK • 28 November 2012, 08:15 • 2 min
Štrajkový výbor dnes rozhodne, či školy zostanú zavreté

Štrajkový výbor dnes rozhodne, či školy zostanú zavreté - Politika O tom, či školy zostanú aj naďalej zavreté, má rozhodnúť štrajkový výbor, ktorý zasadne dnes dopoludnia. Po nočnom rokovaní s odborármi to v utorok (27.

slovakia

left justify in out

imgO tom, či školy zostanú aj naďalej zavreté, má rozhodnúť štrajkový výbor, ktorý zasadne dnes dopoludnia. Po nočnom rokovaní s odborármi to v utorok (27. 11.) vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD). Ani štyriapolhodinové rokovanie medzi odborármi, premiérom a viacerými ministrami neviedlo k dohode. 

Fico povedal, že na rokovaní preberali s odborármi rôzne návrhy, ktoré však nechcel konkretizovať. Odborári sa majú k rozpracovanému memorandu s vládou vyjadriť do budúcej stredy (5. 12.). Mimoriadnu radu zväzu plánujú zvolať na štvrtok (29. 11.) alebo piatok (30. 11.) tento týždeň. „Návrh, o ktorom dlhodobo hovoríme, považujeme za návrh, ktorý by mohol byť základom dohody... Ak prídu ďalšie negatívne informácie, pokiaľ ide o makroekonomické ukazovatele, ani táto ponuka už možno nebude na stole,“ podčiarkol Fico. Líder školských odborárov Pavel Ondek vyhlásil, že ponuka zo strany vlády sa netýkala konkrétnych čísel. "Rozprávali sme sa o tom, čo v rokoch 2014 až 2016." Ondek a Fico sa zhodli na tom, že sú potrebné ďalšie rokovania. Vláda doteraz ponúkala odborárom päťpercentné zvýšenie platov v budúcom roku. Oni však návrh odmietli a naďalej žiadajú zvýšenie miezd o desať percent.

Do boja o vyššie platy v školstve v utorok (27. 11.) zasiahla správa o tom, že daňové a odvodové príjmy Slovenska budú v tomto roku pravdepodobne o 276 miliónov eur nižšie, než sa predpokladalo. Podľa premiéra táto správa poznačila aj utorkové rokovania so zástupcami učiteľov. 

Štrajkovalo menej ľudí, ako odborári čakali


Štrajk školských zamestnancov sa začal v pondelok (26. 11.). V prvý deň vyšli tisícky z nich do ulíc v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici. Odborári v utorok (27. 11.) vyhlásili, že v prvý deň štrajkovalo 73,45 percenta zamestnancov základných škôl, 63,62 percenta zamestnancov stredných škôl a 5,09 percenta zamestnancov vysokých škôl. To je menej, ako boli pôvodné odhady odborárov. Koľko škôl sa už vrátilo k normálnemu režimu, odborári nevedeli povedať. Do prevádzky sa však vracajú najmä škôlky. 

V Bratislave sa chystajú dnes o 10.00 h protestovať štrajkujúci zamestnanci Gymnázia na Ulici Ladislava Sáru. Zhromaždenie sa má uskutočniť pred gymnáziom. Riaditeľ školy Pavel Sadloň ich protest schvaľuje. Je rád, že učitelia nesedia doma, ale sú ochotní diskutovať o tom, čo sa momentálne deje v školstve. „Celá revolúcia v roku 1989 prebehla tým, že sa ľudia stretávali na školách, na námestiach. Aj tu by mali tiež vedieť, za čo vlastne bojujú, za čo boli ochotní vzdať sa platu, ktorý im momentálne nebeží,“ povedal pre TASR Sadloň, ktorý je tiež prezidentom Asociácie riaditeľov štátnych gymnáziách.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies