Štrajk železničiarov pokračuje piatym dňom

NETKY.SK • 15 Jún 2014, 13:21 • 2 min
Štrajk železničiarov pokračuje piatym dňom

PARÍŽ - Francúzski odborári sa rozhodli predlžiť štrajk železničiarov aj na nedeľu a to napriek výzvam najvyšších ústavných činiteľov.

slovakia

left justify in out

Kým prezident Francois Hollande sa na odborárov obrátil ešte v piatok, premiér Manuel Valls sobotu vyzval na dialóg a apeloval na ich "zmysel pre zodpovednosť". Protestná akcia voči vládnemu návrhu riešenia problému hlboko zadlžených železníc tak pokračuje už piatym dňom. Podľa francúzskych médií sa však aj priamo vo vedení odborárov objavili výzvy na ukončenie štrajku, ktorý spôsobuje veľké problémy obyvateľom i turistom v rámci začínajúcej sa turistickej sezóny. Problémy majú aj rýchlovlaky TGV, spomedzi ktorých na linke medzi Talianskom a Španielskom vypravili iba tretinu.

 

Francúzske železničiarske odbory od vlády požadujú, aby upustila od zámeru spojiť štátneho dopravcu SNCF a správcu železničnej siete RFF formou holdingu pri zachovaní oboch podnikov ako samostatných subjektov. Uprednostňujú totiž úplné zlúčenie do jediného podniku, aký existoval v krajine do roku 1997. Vláda by tiež podľa nich mala na seba prevziať dlhy železníc dosahujúce 40 miliárd eur, ktoré by podľa vlády v prípade zachovania súčasného stavu mohli do desiatich rokov stúpnuť na dvojnásobok.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona