Štrajk zamestnancov metra v Londýne narušil dopravu v meste

NETKY.SK • 5 Február 2014, 12:56 • 2 min
Štrajk zamestnancov metra v Londýne narušil dopravu v meste

LONDÝN - Chaos v doprave dnes vyvolal dvojdňový štrajk zamestnancov londýnskeho metra proti prepúšťaniu a racionalizačným opatreniam, ktorý sa začal v utorok večer, informovala dnes BBC.

slovakia

left justify in out

Odborové zväzy RMT a TSSA chcú, aby Dopravný podnik Londýna odvolal plánované zrušenie všetkých predajní cestovných lístkov a prepustenie 950 zamestnancov. Podnik tvrdí, že potrebuje ročne ušetriť 50 miliónov libier (60,3 milióna eur), aby mohol modernizovať. 

Metro v Londýne bude v obmedzenom režime fungovať až do piatkových ranných hodín. Podľa TSSA premáva 30 percent vlakov. Dopravný podnik uviedol, že vlaky obsluhujú osem z dovedna 11 línií. Štrajk sa začal v čase, keď britská vláda zvažuje návrh, aby vyhlásila londýnske metro za "životne dôležité" pre obsluhu mesta a obmedzila tým prípadné štrajky v budúcnosti. Na základe dohody o minimálnej službe by zamestnanci boli povinní udržať základnú úroveň služby metra bez ohľadu na prípadný štrajk. 

Jeden z cestujúcich pripomenul predvolebný sľub starostu mesta Borisa Johnsona, že nezruší predajne cestovných lístkov. Starosta BBC povedal, že to bolo v roku 2008, "kým bol vynájdený iPhone" a štrajk označil za "zbytočný"; s jeho organizátormi sa odmietol stretnúť. Zopakoval tiež, že navrhoval zákaz štrajkovej činnosti s dosahom na londýnsku verejnú dopravu, ak by nemala podporu najmenej polovice členov odborov.

"To by bolo rozumné pre zachovanie podstatných dopravných funkcií, ako je londýnske metro, ktoré musí udržať najväčšie mesto na Zemi v pohybe a na ktorom závisí živobytie miliónov ľudí," dodal. Mesto posilnilo autobusovú a lodnú dopravu po Temži, výpadok v metre to však nedokáže nahradiť.

Ďalší 48-hodinový štrajk zamestnancov metra sa má začať v utorok 11. februára vo večerných hodinách, informovala BBC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies