Štrajk vo Volkswagene Slovakia nebude, vedenie sa s odborármi na platoch dohodlo

NETKY.SK • 28 Máj 2014, 14:19 • 2 min
Štrajk vo Volkswagene Slovakia nebude, vedenie sa s odborármi na platoch dohodlo

BRATISLAVA - Štrajk v automobilovej spoločnosti Volkswagen Slovakia (VW SK) sa konať nebude. Zástupcovia zamestnancov sa dnes s vedením firmy dohodli na zvýšení platov. TASR o tom informoval šéf podnikových odborov Zoroslav Smolinský.

slovakia

left justify in out

Zamestnávateľ podľa neho splnil požiadavky odborárov na 80 až 85 %. Konkrétne čísla zverejnia v najbližších dňoch, kedy by malo dôjsť aj k podpísaniu kolektívnej zmluvy. Platnosť starej vypršala koncom marca.
     

Odborári hovoria o morálnom víťazstve. "S výsledkom sme spokojní, celé nás to stálo veľa síl. Momentálne ani nie je tak dôležité, o koľko percent sme navýšili platy, ale považujem to celé skôr za morálne víťazstvo. Pretože je veľmi ponižujúce, čo predviedlo vedenie spoločnosti. Som rád, že sa nám podarilo uchrániť česť našich zamestnancov pred celým Slovenskom a, samozrejme, aj pred ostatnými kolegami v rámci koncernu," uviedol Smolinský. Dúfa, že podobná situácia sa už v budúcnosti nezopakuje.

 

"Dohodu sa nám podarilo dosiahnuť za rokovacím stolom. Výsledok zodpovedá našej ponuke – zvýšenie mzdy a zároveň skrátenie pracovného času. Pre našich zamestnancov sú to atraktívne podmienky," zhodnotil člen predstavenstva pre personálnu oblasť VW SK Eric Reuting.
      

Zamestnancom vzrastú tarifné mzdy od 1. apríla tohto roka o 2,4 % a od 1. januára 2015 o ďalších 2,3 %. Výsledkom dohody sú aj jednorazové platby v celkovej výške 280 eur či skrátenie pracovného času z 37,5 na 36 hodín týždenne. Zvyšných 1,5 hodiny budú použité na odpracovanie konta pracovného času, čo znamená, že dĺžka prítomnosti na pracovisku zostane naďalej 37,5 hodiny. Platnosť novej kolektívnej zmluvy je do 30. septembra 2015.
     

Kolektívne vyjednávanie medzi vedením firmy a odbormi sa začalo v januári. Dohodu vo väčšine bodov dosiahli už skôr, mesiace ich rozdeľovala predstava o mzdách zamestnancov. Zamestnávateľ navrhoval zníženie platov o 4 % z dôvodu šetrenia, čo odborári odmietli. Sami požadovali šesťpercentný nárast miezd. Koncom marca vyhlásili štrajkovú pohotovosť a posledné rokovania sa uskutočnili za účasti sprostredkovateľa. Firma zamestnáva na Slovensku 9400 ľudí v troch závodoch – Bratislave, Martine a Košiciach. Priemerná hrubá mesačná mzda zamestnancov je vyše 1500 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies