AKTUALIZOVANÉ Štrajk vo Volkswagene pokračuje: OZ KOVO navrhuje vo Volkswagene kompromis

NETKY.SK • 21 Jún 2017, 12:15 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Štrajk vo Volkswagene pokračuje: OZ KOVO navrhuje vo Volkswagene kompromis

BRATISLAVA – Štrajk v automobilke Volkswagen Slovakia (VW SK) pokračuje aj dnes. V utorok 20. júna sa totiž vedenie firmy s odborármi nestretlo.

slovakia

left justify in out

Odborový zväz (OZ) KOVO navrhuje v bratislavskom Volkswagene riešenie. Podľa vyjadrení zväzu pomôže trom štvrtinám zamestnancov a zároveň neprekročí finančné možnosti automobilky. Odborový zväz KOVO už v začiatkoch kolektívneho vyjednávania predložil návrh, ktorého podstatou bolo zvýšenie miezd nie na základe percentuálneho zvýšenia, ale plošne pre všetkých zamestnancov.

Návrh Základnej organizácie OZ KOVO Volkswagen Slovakia požaduje zvýšenie tarifných miezd všetkých zamestnancov o pevnú sumu 120 eur a ďalšie zvýšenie o 40 eur do nadtarifných zložiek.

 

“Tento návrh by v praxi znamenal pre nižšie príjmové skupiny zamestnancov spoločnosti Volkswagen Slovakia dokonca väčšie navýšenie, ako Modernými odbormi navrhovaných 16 %,” skonštatoval Emil Machyna, predseda Rady OZ KOVO. Celkové náklady na takéto zvýšenie miezd by podľa E. Machynu nemali presiahnuť finančné možnosti, ktoré prezentovalo vedenie automobilky.

Tento návrh ale Moderné odbory odmietli. Nie je teda predmetom kolektívneho vyjednávania so zamestnávateľom. Podľa názoru OZ KOVO by tento návrh pomohol najmä kategóriám zamestnancov, ktorých mzda je nižšia ako tarifná mzda v tarifnej triede TT 7, a ktorí tvoria 75 % zamestnancov podniku.

Predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna zároveň avizoval, že OZ KOVO preplatí svojim členom, zapojeným do štrajku vo Volkswagene, časť mzdy, ako aj niektoré ďalšie náklady v závislosti od dĺžky trvania štrajku.

 

Rokovanie sa uskutoční dnes o 15.30 h.

 

V poradí už 12. kolo kolektívneho vyjednávania sa podľa hovorkyne VW SK Lucie Kovarovič Makayovej bude konať na želanie odborov a s pôvodným vyjednávacím tímom.

 

Vedenie spoločnosti v utorok len zopakovalo svoju ponuku zo začiatku týždňa a čakalo na krok Moderných odborov Volkswagen.

 

Odborári chcú pokračovať v štrajku dovtedy, kým sa s manažmentom nedohodnú. Vydržať sú odhodlaní do celozávodnej dovolenky, ktorá sa začne 3. júla.

 

Časovo neobmedzený ostrý štrajk zamestnancov VW SK sa začal v utorok (20. 6.) o 6.00 h. Ani po opakovaných rokovaniach aj pred sprostredkovateľom sa totiž odbory nedohodli s vedením firmy na zvyšovaní platov.

 

Ide o prvý štrajk v histórii slovenského závodu tejto automobilky, ktorá na Slovensku pôsobí od roku 1991.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona