Štrajk vo Francúzsku trvá dlhšie ako veľký protest v roku 1995

NETKY.SK • 27 December 2019, 14:08 • 2 min
Štrajk vo Francúzsku trvá dlhšie ako veľký protest v roku 1995

PARÍŽ - Už 23. deň trvá štrajk pracovníkov miestnej a diaľkovej verejnej dopravy vo Francúzsku proti plánovanej dôchodkovej reforme. O jeden deň tak prekonal veľký protest odborárov z konca roka 1995.

slovakia

left justify in out

Verejná doprava je zastavená

Linky a stanice metra v hlavnom meste Paríž zostali opäť úplne zatvorené. Stále obmedzená je aj premávka vlakov štátnych železníc SNCF.

 

img

 

Situácia z 90. rokov sa opakuje

V novembri a decembri 1995 ochromili francúzske odbory verejnú dopravu na 22 dní. Vtedajší predseda vlády Alain Juppé sa pokúsil reformovať dôchodkový systém a systém sociálneho zabezpečenia. Vláda tlaku odborov nakoniec ustúpila.

 

img

 

Rýchle riešenie sa nečrtá

V mocenskom zápase medzi súčasným prezidentom Emmanuelom Macronom a odbormi sa nečrtá rýchle riešenie. Vláda, ktorá chce zjednotiť komplikovaný systém so 42 rôznymi úpravami a znížiť miliardový deficit dôchodkových fondov, plánuje stretnutie so sociálnymi partnermi až 7. januára.

 

Viac o štrajkoch vo Francúzsku sa dozviete v článku "Štrajky vo Francúzsku nekončia, kolabuje aj doprava".

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies