Štrajk v Belgicku ochromil druhý najväčší prístav Európy

NETKY.SK • 24 November 2014, 11:38 • 2 min
Štrajk v Belgicku ochromil druhý najväčší prístav Európy

BRUSEL - Belgickí odborári v pondelok začali sériu oblastných štrajkov, ktoré majú pokračovať najbližšie dva pondelky a 15. decembra vyvrcholiť celoštátnym protestom.

slovakia

left justify in out

Prvá etapa ochromila prístav v Antverpách, ktorý je druhým najväčším v Európe, a spomalila železničnú dopravu na veľkej časti územia krajiny. Belgičania tak reagujú na zámery novej federálnej vlády úradujúcej od 11. októbra. Tá ohlásila zvýšenie dôchodkového veku zo 65 na 67 rokov, upustenie od plánovaného prispôsobovania miezd inflácii ako aj dosiahnutie ďalších úspor vo verejnom sektore vrátane systému zdravotníctva a sociálneho zabezpečenia. Plánované zmeny v dôchodkoch rozhnevali obzvlášť pracovníkov antverpského prístavu, ktorý v pondelok neodbavuje žiadne lode.

 

Vláda na čele s 38-ročným francúzsky hovoriacim liberálom Charlom Michelom chce dosiahnuť vyrovnanie štátneho rozpočtu do roku 2018 a obmedziť zadlženie krajiny, ktoré dosahuje približne 100 percent hrubého domáceho produktu a je tak jedným z najvyšších v rámci eurozóny. Podľa októbrového vyhlásenia troch najväčších odborových zväzov v krajine je nová vláda "hluchá voči pracovníkom a prijímateľom sociálnych dávok, no štedrá k zamestnávateľom a bohatým".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona