Štrajk sa neskončil, Iniciatíva učiteľov plánuje ďalší pochod na budúci týždeň

NETKY.SK • 30 Marec 2016, 16:09 • 2 min
Štrajk sa neskončil, Iniciatíva učiteľov plánuje ďalší pochod na budúci týždeň

BRATISLAVA - Iniciatíva slovenských učiteľov organizuje na utorok 5. apríla pochod s názvom Štrajk sa neskončil.

slovakia

left justify in out

Učitelia, ale aj ostatní ľudia, bojujúci za požiadavky učiteľov, sa stretnú o 16:00 na Námestí slobody pred Úradom vlády v Bratislave a následne pôjdu k ministerstvu školstva na Stromovú. Učitelia touto akciou chcú pripomenúť svoje požiadavky, pre ktoré vstúpili 25. januára do štrajku a ktoré predchádzajúca vláda nesplnila. Na sociálnej sieti Facebook označilo svoju účasť na pochode zatiaľ 130 ľudí.


Viacerí učitelia všetkých stupňov, rodičia a študenti sú momentálne v štrajkovej pohotovosti, do ktorej prešli od pondelka 7. marca. Štrajk učiteľov materských, základných a stredných škôl sa začal v pondelok 25. januára. Slovenská komora učiteľov a tiež Iniciatíva slovenských učiteľov vládu žiadali, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. januára 2016 o 140 eur. Od 1. januára 2017 následne žiadali ďalšie zvýšenie o 90 eur.

 

Ďalšou požiadavkou bolo zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami. Poslednou požiadavkou bolo, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity.

 

Súčasne by tiež novela zaviazala ministra školstva vytvoriť komisiu za účasti stavovských a profesijných organizácií v školstve, ktorá by komplexne prehodnotila systém kontinuálneho vzdelávania a zákon s prihliadnutím na analýzu súčasného stavu.

 

Vysokoškolskí zamestnanci do štrajku vstúpili na protest voči spôsobu, akým sa zaobchádza s ich kolegami v regionálnom školstve, na znak nesúhlasu so súčasným spoločenským postavením učiteľov, no predovšetkým na podporu troch požiadaviek Iniciatívy slovenských učiteľov. Do štrajku vstúpili v pondelok 15. februára a prevzali tak vtedy štrajkovú štafetu od učiteľov v materských, základných a stredných školách, ktorí svoj štrajk prerušili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona